Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Bacheloropleiding Keltische talen en cultuur

Verkort adres voor het rechtstreeks benaderen van de bacheloropleiding Keltische taal en cultuur

Keltische talen en cultuur

Op deze pagina's vind je de informatie die je nodig hebt als je Keltische talen en cultuur studeert. Ben je geïnteresseerd om in een komend studiejaar Keltische talen en cultuur te gaan studeren, kijk dan op de bachelorkiezerssite van de Universiteit Utrecht. 

Heb jij iets met Ierland, Wales, Schotland of Bretagne; met druïdes, barden en krijgers; mythen en sagen over goden, helden en heiligen; met oude talen die weinigen meer kunnen lezen; of met literatuur uit middeleeuwse handschriften? En ben je niet bang om oude talen te leren en te gebruiken, je vast te bijten in ingewikkelde constructies en onderwerpen en wil je graag een half jaar in bijvoorbeeld Galway of Glasgow studeren? Dan is Keltische talen en cultuur zeker iets voor jou! 

In de tijd van de antieke culturen van de Grieken en Romeinen werden er Keltische talen gesproken van het huidige Spanje en de Britse eilanden tot aan het huidige Turkije. De La Tène cultuur, die vaak in verband wordt gebracht met de Kelten van de 5e eeuw v. Chr. en daarna, wordt aangetroffen in grote delen van Europa.

Literair gezien beleefde de Keltische literatuur haar hoogtepunt in de Middeleeuwen, zoals blijkt uit Ierse en Welshe mythen en sagen, wetteksten, gedichten en andere voorbeelden. Hierin vind je vaak een curieuze en interessante mengeling van traditionele 'Keltische' gewoonten en gebruiken en het Christelijke gedachtegoed.

Ook al werden Ierland, Wales, Schotland onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, en Bretagne van Frankrijk, de Keltische talen wisten te overleven, zodat er ook heden ten dage nog Iers (Gaelic), Welsh, Schots-Gaelisch en Bretons wordt gesproken.

De middeleeuwse Ierse en Welshe literatuur heeft de Engelse literatuur van de decennia rond 1900 danig beïnvloed, en plaatste de Kelten opnieuw in de schijnwerpers. Tegenwoordig worden Kelten met veel uiteenlopende zaken in verband gebracht, soms dubieus, soms terecht. Het feit blijft dat de Kelten, hun talen en cultuur in wezen al 2500 jaar lang deel uitmaken van Europa, en blijven boeien. 

De bachelor Keltische talen en cultuur in Utrecht top in de Keuzegids 2013 

Zes bacheloropleidingen van de faculteit Geesteswetenschappen in Utrecht zijn als beste beoordeeld ten opzichte van vergelijkbare opleidingen aan andere universiteiten. Dit blijkt uit de Keuzegids Universiteiten 2013. De bacheloropleiding Keltisch talen en cultuur kreeg een apart kwaliteitszegel, wat betekent dat het tot de top van het Nederlands wetenschappelijk onderwijs behoort. Ook is de opleiding volgens studenten en experts inhoudelijk een topper. >> Lees verder