Studieprogramma

De cursussen op deze pagina zijn voor cohort 2024 en later. Ben je al student bij ons en ben je op zoek naar informatie voor cohort 2023 en eerder? Kijk dan op onze studentensite.

De bacheloropleiding Global Sustainability Science duurt drie jaar. Het eerste jaar krijg je vooral brede informatie over duurzaamheid die je in de jaren daarna gaat uitdiepen. Na het eerste jaar kies je uit vijf studiepaden, afhankelijk van je interesse met meer of minder aandacht voor bèta- of gammavakken.

Vakkenoverzicht

In het vakkenoverzicht hieronder worden alleen de verplichte vakken getoond. Download een volledig overzicht, met daarin ook vakken per studiepad en voorbeelden van keuzevakken. 

Jaar 1

Je onderzoekt duurzaamheid vanuit verschillende perspectieven. In het eerste jaar krijg je inzicht in belangrijke duurzaamheidsuitdagingen, zoals water-, voedsel- en energieverdeling, stedelijke ontwikkeling en wereldbevolkingsgroei. Je werkt in groepsverband aan projecten en verkent studiepaden. Daarnaast bestudeer je natuurlijke en maatschappelijke dynamiek, vooral de interactie tussen natuur en samenleving op verschillende niveaus. Je leert complexe systemen te analyseren en wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, inclusief veldwerk, computermodellering, interviews en rapportage. Het jaar wordt afgesloten met een multidisciplinair onderzoeksproject over een regionaal vraagstuk.

Jaar 2

In het tweede jaar heb je minder verplichte vakken. Je behandelt diverse statistische methoden en verdiept je in wetenschapsfilosofie, ethiek of milieucommunicatie en -gedrag. Je leert onderscheid maken tussen goede wetenschap en pseudo-wetenschap en verkent ethische aspecten van duurzame ontwikkeling. Ook onderzoek je factoren die milieugedrag beïnvloeden en hoe communicatiestrategieën duurzaam gedrag kunnen stimuleren. Daarnaast kies je een van de vijf tracks om je te verdiepen in een specifiek thema van de duurzaamheidswetenschap:

  • Water, Climate & Ecosystems
  • Energy & Resources
  • Sustainable & Healthy Food
  • Governance & Societal Transformation
  • Business & Innovation

Het jaar sluit af met een groepsonderzoeksproject gericht op een mondiaal vraagstuk, zoals klimaatverandering of biodiversiteit.

Jaar 3

In de eerste helft van het derde jaar verdiep je je verder in het thema van je studiepad. Voor je onderzoeksproject in dit jaar werk je in groepsverband als consultant aan een praktisch duurzaamheidsvraagstuk voor een echte klant, zoals een NGO, overheidsorganisatie of bedrijf. Dit biedt een waardevolle praktijkervaring en de interactie met de klant voegt een nieuwe dimensie toe. Je opleiding rond je af met het schrijven van je bachelorthesis, waarin je individueel een actueel duurzaamheidsvraagstuk onderzoekt en al je opgedane kennis toepast, inclusief het maken, uitvoeren, rapporteren en presenteren van een plan van aanpak.

Werkvormen

Actief onderwijs is in deze opleiding belangrijk. Er zijn hoorcolleges in grote groepen, maar in bijna alle cursussen vinden ook activiteiten plaats in kleinere groepen, zoals bij werkcolleges, projecten, groepsopdrachten en computerpractica.

Studielast

In totaal ben je per week ongeveer veertig uur met je studie bezig. Daarvan bestaat een deel uit contacturen, zoals hoorcolleges, werkcolleges en practica. De rest bestaat uit zelfstudie, zoals individueel of met medestudenten opdrachten maken, hoor- en werkcolleges voorbereiden en tentamens leren.

Studiepaden

Na het eerste jaar ga je je verdiepen en kies je een studiepad. Het studiepad dat je kiest, geeft je de basis voor de master die je na de bachelor kunt volgen. De vijf studiepaden zijn:

Keuzeruimte

In de opleiding Global Sustainability Science bestaat 25% van je vakken uit keuzevakken. Als keuzevakken kun je een ander studiepad volgen, een minor doen of een semester naar het buitenland gaan.

Toetsing

In de cursussen die je volgt zitten meerdere toetsmomenten. Een toets kan bestaan uit een tentamen, het schrijven van een paper, essay of rapportage, het werken aan een groepsproject of het geven van een presentatie.

Naar het buitenland

Studeren in het buitenland biedt aanzienlijke mogelijkheden voor zowel academische als persoonlijke groei. Dit programma biedt je de mogelijkheid om maximaal zes maanden in het buitenland te studeren via uitwisselingsprogramma's. Universiteit Utrecht werkt wereldwijd samen met verschillende universiteiten, waardoor je ingeschreven kunt blijven bij Universiteit Utrecht zonder collegegeld te betalen aan de gastinstelling. Als Global Sustainability Science student kun je onder andere uitwisselingen doen met de Chinese University of Hong Kong (CUHK) en de Leuphana Universität Lüneburg. Deze universiteiten bieden diverse cursussen op het gebied van duurzaamheid die een aanvulling vormen op je programma. Bezoek de Global Sustainability Science Study abroad website voor meer informatie.

Groepsgrootte

Er zijn gemiddeld 220 eerstejaarsstudenten Global Sustainability Science. In de hoorcolleges zit je met alle studenten. Bij een werkcollege zit je in het eerste jaar met 20 tot 25 medestudenten.

Studiebegeleiding

Tijdens je studie kun je rekenen op goede begeleiding en persoonlijk advies. Je krijgt bij aanvang van de opleiding een tutor toegewezen: een docent binnen de opleiding die als studiebegeleider functioneert. Je tutor is het eerste aanspreekpunt voor alle opleidingsspecifieke vragen met betrekking tot het bachelorprogramma en je studievoortgang.

Bindend studieadvies (BSA)

Net als op alle andere Nederlandse universiteiten hanteren we in Utrecht een bindend studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in je eerste studiejaar een minimum aantal studiepunten moet halen om verder te mogen met je studie. Bij Global Sustainability Science ligt dit minimum op 45 studiepunten (van de in totaal 60 te behalen punten). Haal je dit niet, dan moet je met je studie stoppen. De studieadviseur of tutor helpt je bij het zoeken naar een studie die beter bij je past.