Na de opleiding

Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over een academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.

Wat kun je met een bachelordiploma Geneeskunde?

Er zijn weinig cijfers bekend van afgestudeerde bachelors Geneeskunde op de arbeidsmarkt. Veel studenten die een bachelordiploma Geneeskunde hebben behaald, vervolgen hun studie met de driejarige masteropleiding tot basisarts. Als basisarts ben je formeel bevoegd tot het uitoefenen van de geneeskunde, maar je bent nog geen specialist, huisarts of sociaal geneeskundige. Daarvoor moet je nog een vervolgopleiding van enkele jaren volgen. Alle vervolgopleidingsplaatsen zijn betaalde functies.

Voordat je aan een vervolgopleiding kunt beginnen, zal je soms op verschillende gebieden nog een paar jaar ervaring op moeten doen als basisarts. Het is ook mogelijk om wetenschappelijk onderzoek te gaan doen. Als arts kun je dus veel kanten op. De kansen op werk zijn goed tot uitstekend.

Wat wil je worden als je klaar bent met de opleiding? Als je nog twijfelt, kun je contact opnemen met Career Services. Zij bieden trainingen, online tests, loopbaanadviesgesprekken, een cv-check en toegang tot een netwerk van afgestudeerden, bedrijven en organisaties.

Aansluitende masters Geneeskunde

Met een master geneeskunde kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Je kunt door in de medische zorg en/of wetenschap, of je zoekt een baan daarbuiten, bijvoorbeeld in de beleids- of adviessector. Ook kun je terecht in de communicatie of educatie.

Mogelijke beroepen

Promoveren

Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren. Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek. Een deel van de afgestudeerde Utrechtse geneeskundestudenten combineert promotieonderzoek met het beroep van arts.

Arts worden

Als arts heb je de officiële bevoegdheid om zieken te behandelen. Je onderzoekt en behandelt mensen met lichamelijke en/of geestelijke klachten. Je bent als arts deskundig in het verrichten van handelingen op het gebied van de geneeskunst. In Nederland is arts een beschermde titel die je pas kan verkrijgen na het succesvol afronden van de universitaire opleiding Geneeskunde en het afleggen van het artsexamen.

Andere beroepen

Met een masterdiploma Geneeskunde kun je natuurlijk ook andere richtingen op. Denk bijvoorbeeld aan ondernemerschap, werk als docent, advies- en beleidswerk bij een overheidsinstelling of werk in de farmaceutische industrie.