Promotie: Diabetes Mellitus–Tuberculosis Comorbidity in Low–Resource Settings; Diabetes Mellitus–Tuberculosis Comorbidity

Promotie van Victor Murphy Williams

tot

Via een onderzoeksontwerp met gemengde methoden, dat een kwalitatief interview omvat van 23 gezondheidswerkers die tuberculosediensten verlenen en een prospectief cohortonderzoek onder 369 patiënten die een tuberculosebehandeling starten in 11 gezondheidsinstellingen in Eswatini, beschrijft dit proefschrift de comorbiditeit van diabetes mellitus–tuberculose in een omgeving met weinig middelen. Het onderzoekt ook de impact van bloedglucose op de resultaten van tuberculosebehandelingen, identificeert mogelijkheden voor het verbeteren van de tuberculosebeheerpraktijken, beoordeelt de invloed van COVID-19 op tuberculosediensten en stelt aanbevelingen voor voor het verbeteren van de geïntegreerde zorg voor diabetes mellitus en tuberculose. 

Hoewel de diensten voor diabetes mellitus–tuberculose geïntegreerd waren, werd de gezondheidszorg belemmerd door een beperkte personeelsbezetting en kennis van de zorg voor patiënten met comorbide aandoeningen, frequente uitrustingen van laboratoriumproducten voor het screenen en monitoren van cliënten op diabetes en tuberculose, en uitrustingen van medicijnen voor de behandeling van diabetes en tuberculose. tuberculose. De COVID-19-pandemie had gevolgen voor de gezondheidszorg, en gezondheidswerkers hanteerden verschillende benaderingen, zoals thuiszorg en gemeenschapsactiviteiten, om zorg te verlenen. Hoewel 8% van de patiënten een verhoogde bloedglucose had, ging een verhoogde bloedglucose niet gepaard met ongunstige behandelresultaten voor tuberculose, en had driekwart een gunstig behandelresultaat. Overlijden was het meest voorkomende ongunstige behandelresultaat en HIV ging niet gepaard met een ongunstig behandelresultaat.
    
Uitdagingen op het gebied van het gezondheidszorgsysteem blijven de diensten voor diabetes mellitus–tuberculose belemmeren. Met de toenemende gevallen van diabetes mellitus en een hoge tuberculoselast is verbetering van de gezondheidszorginfrastructuur noodzakelijk voor een betere dienstverlening. Verder onderzoek is nodig om niet-HIV-doodsoorzaken bij tuberculosepatiënten te identificeren, een cruciale stap in het verbeteren van de zorgresultaten.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (livestream link)
Promovendus
M.V. Williams
Proefschrift
Diabetes Mellitus–Tuberculosis Comorbidity in Low–Resource Settings; Diabetes Mellitus–Tuberculosis Comorbidity
Promotor(es)
prof. dr. D.E. Grobbee
dr. K. Klipstein-Grobusch
Co-promotor(es)
dr. A.G. Vos
dr. K. Otwombe