Promotie: Beheer van familievermogen door middel van certificering

tot

Certificeren van vermogen staat niet altijd in een gunstig daglicht. Het wordt gelinkt aan rookgordijnen opwerpen om belasting te ontwijken. Maar certificeren van vermogen is veelal een legitieme manier om bijvoorbeeld familievermogen te beheren. In Nederland bestaan niet veel andere mogelijkheden voor families om hun vermogen voor langere tijd te beheren. In het buitenland kennen we die wel; bijvoorbeeld een trust.

Met certificeren van vermogen wordt bedoeld dat het economisch belang bij een vermogen (gedeeltelijk) wordt gescheiden van de zeggenschap over dat vermogen. Degene die het economisch belang heeft, is de certificaathouder. Degene die de zeggenschap heeft, wordt vaak beheerder genoemd.

Wat zijn nu de motieven waarom families de zeggenschap over hun vermogen willen scheiden van het economisch belang? En hoe functioneert certificering als beheerstructuur anno 2024?

Uit dit promotieonderzoek blijkt dat er vaak heel legitieme redenen zijn om zeggenschap te scheiden van economisch belang. Voorbeelden van motieven zijn het uit handen geven van het dagelijks beheer of het voorkomen dat er ruzie komt bij de verdeling van een nalatenschap. Als het willen behouden van vermogen binnen de familie het belangrijkste motief is, dan is certificering van vermogen in principe geschikt als beheerstructuur, maar deze wordt soms te complex. Daarnaast is er op meerdere onderdelen binnen een dergelijke structuur sprake van rechtsonzekerheid. 

De wetgever is aan zet om deze nadelige gevolgen te verhelpen, zodat families van certificering gebruik kunnen maken voor het beheer van hun vermogen.

"Trustfiguren in het buitenland en certificeren van vermogen in Nederland staan al enige tijd in kwaad daglicht. Onder meer in de Tweede Kamer. Dit is vanwege het feit dat deze figuren soms voor oneigenlijke doeleinden worden ingezet, zoals het ontduiken van belasting. Maar in de basis zijn het hele mooie rechtsfiguren die gebruikt kunnen worden voor tal van legitieme redenen om vermogen te beheren. Er zou wat meer tegengeluid mogen komen", zegt Maaike Steegmans over de relevantie van haar onderzoek.

In deze podcast vertelt zij aan de hand van haar promotie-onderzoek hoe families het afwikkelen van nalatenschappen en het benoemen van opvolgers soepel en harmonieus kunnen laten verlopen:

Podcast Wie beheert het familievermogen? 
Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw (Domplein 29, Utrecht) en online
Promovendus
A.M. Steegmans
Proefschrift
Beheer van familievermogen door middel van certificering
Promotor(es)
prof. mr. drs. J.W.A. Biemans
prof. mr. drs. D.F.M.M. Zaman