Complex Systems Fund

Doel: stimuleren van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs aan de UU op het terrein van Complexe Systemen (focusgebied Complex Systems Studies)
Opgericht door: dr. Peter Koeze in 2015

Het Complex Systems Fund bestaat sinds 2015 en in de afgelopen vijf jaar hebben reeds drie promovendi onderzoek kunnen doen naar de Complexe Systemen. Deze steun is in 2020 gecontinueerd waardoor op dit moment drie nieuwe promovendi zijn aangesteld. Het fonds richt zich op het mogelijk maken van extra onderzoek en onderwijs op het terrein van Complexe Systemen waarvoor geen reguliere financiële middelen beschikbaar zijn. Daarnaast ligt de focus van dit fonds specifiek, maar niet in beperkende zin, op onderzoek naar causale processen in de sociale en biomedische wetenschappen.

Wat voor onderzoeken komen in aanmerking voor subsidies?

Het fonds stelt financiële middelen ter beschikking waarmee de faculteit Bètawetenschappen als penvoerende faculteit van dit focusgebied een talentvolle promovendus kan aanstellen. In vrijwel alle takken van wetenschap, met name in de levenswetenschappen, maar ook in economische, sociale en geesteswetenschappen, groeit met de beschikbaarheid van data en empirische kennis, het inzicht dat veel systemen “complex” zijn. Daarmee groeit ook de behoefte aan meer gericht modelmatig kwantitatief onderzoek op het gebied van complexe systemen. Dit vraagt om meer onderzoekers die geschoold zijn in kwantitatieve analyse, met de daarvoor benodigde wiskundige bagage in combinatie met kennis van het toepassingsgebied.

Het focusgebied Complex Systems Studies van de Universiteit Utrecht is ingesteld met het doel om een brug te slaan tussen de methodiek van de wis- en natuurkunde, en de vraagstellingen en toepassingen uit andere wetenschappen die te maken hebben met complexe systemen en complexiteit.