Carrièreperspectieven

Afgestudeerden van het programma Meertaligheid en taalverwerving zijn specialisten op het gebied van meertaligheid, taalverwerving en taalbeleid. Ze zijn vooral opgeleid voor een functie in het onderwijs, het onderwijsbeleid, bij non-profit organisaties en adviesbureaus die met onderwijsbeleid te maken hebben.

Denk hierbij aan banen als:

  • taalmanager
  • materiaalontwikkelaar (bij educatieve uitgeverijen)
  • consulent bij erfgoedinstellingen/streektaalcentra
  • taalbeleids/adviesfuncties bij gemeentes/provincies
  • docent NT2
  • voorlichter/trainer en beleidsontwikkelaar in overheidsinstellingen

Doorstromen naar de educatieve master

Na afronding van het masterprogramma Meertaligheid en taalverwerving met een taalspecifieke aantekening bestaat de mogelijkheid om door te stromen naar de éénjarige lerarenopleiding (Masterprogramma Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs) voor één van de schooltalen. De toelating tot deze master vereist een bachelordiploma (of equivalent) op het gebied van de desbetreffende taal en cultuur en wordt door de toelatingscommissie van de lerarenopleiding bepaald. 

Naar de arbeidsmarkt

Alumni van Meertaligheid en taalverwerving hebben hun weg gevonden naar verschillende sectoren op de arbeidsmarkt:

Alumni op LinkedIn

Academische carrière

Afgestudeerden van de master Meertaligheid en taalverwerving kunnen in principe doorstromen naar PhD-programma's op het gebied van taalverwerving, taalbeleid en meertaligheid. Zo is een van onze alumni werkzaam als AiO (PhD-student) aan de Universiteit Utrecht, waar zij onderzoek doet naar vroeg tweede taalonderwijs in het Engels op Nederlandse basisscholen. 

Het programma is echter in de eerste plaats gericht op studenten met belangstelling voor beroepsuitoefening buiten een universitaire context. De ervaring leert dan ook dat verreweg de meeste afgestudeerden werk vinden buiten de academische wereld. Als je belangstelling hebt voor een loopbaan als (universitair) onderzoeker is de onderzoeksmaster Linguistics wellicht iets voor jou. 

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Gastcolleges

Tijdens je studie verdiep je je kennis, maar werk je ook aan academische- en professionele vaardigheden. In de cursus ‘MTV: onderzoek in perspectief’ in blok 1 richt je je al direct op het latere werkveld. Professionals uit verschillende branches komen een gastcollege geven over hun werk, waarin de toepassingen van taalwetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol spelen. Studenten worden actief bij de gastlezingen betrokken door middel van opdrachten en leren ook reflecteren op hun kennis, vaardigheden en ontwikkeling met betrekking tot hun toekomstige werkkring. De cursus is ook bedoeld om je te oriënteren op mogelijkheden voor de praktijkcomponent die verplicht deel uitmaakt van het afstudeerproject.

Career Services

Career Services biedt sollicitatietrainingen en cursussen die je helpen oriënteren op de arbeidsmarkt. Hoe schrijf je bijvoorbeeld een effectieve sollicitatiebrief, en hoe voer je een succesvol sollicitatiegesprek? Lees meer over loopbaanbegeleiding.

Meer career events

  • Your Perspective is een maandelijkse bijeenkomst voor studenten en alumni van de faculteit Geestewetenschappen. 
  • De faculteit Geesteswetenschappen organiseert ieder jaar een CarrièreNacht met interessante partners. Zij laten een scala aan baanmogelijkheden voor afgestudeerden in de geesteswetenschappen zien.
  • Elk jaar organiseert de Universiteit Utrecht de Carrièredag. Op deze dag ontmoeten studenten en bedrijven elkaar. Je kunt deelnemen aan workshops en trainingen en kennismaken met recruiters op de bedrijvenmarkt.