Testimonials

Nina Vaessen werkt als freelancer bij Framer Framed

Profielfoto Nina Vaessen

"Wat me erg aansprak aan de master, is dat we niet alleen maar leerden vanuit de schoolbanken. We zijn onder meer naar het Van Abbemuseum, het Jan Cunen museum en Antwerpen op excursie geweest. Bij al deze excursies onderzochten we verschillende elementen van publieksbemiddeling. Daarnaast moesten we aan de hand van een galerietour een recensie schrijven tijdens de cursus Actualiteit en geschiedenis. Je leert dus ook om de kennis die je opdoet daadwerkelijk in te zetten. "

Lees meer

"Hetzelfde geldt voor de cursus Kunst als collectieobject, waarbij we hebben samengewerkt met het Stedelijk Museum. We onderzochten allemaal een object uit hun collectie. Deze onderzoeken kunnen gepubliceerd worden op de website van het museum. Ik schreef bijvoorbeeld een recensie over een videowerk uit de Time Based Media collectie. Dat was erg bijzonder. Ook hebben we zelf een concept voor een beroepstentoonstelling mogen opstellen.

Het leukste aan Kunstgeschiedenis vind ik dat de master erg op de praktijkgericht is. Je moet bijvoorbeeld een stage lopen om ervaring op te doen. Deze liep ik bij Framer Framed in Amsterdam. Framer framed is een platform voor kunst en cultuur met tentoonstellingen die zich bevinden op het snijvlak van hedendaagse kunst, visuele cultuur en politiek. Ik was hier Stagiaire productie en hielp bij het plannen en organiseren van publieksprogramma’s naast de lopende tentoonstelling. Wat erg leuk is, is dat ik hier nu op freelance basis werk. Ik houd mij bezig met de Nederlandse communicatie en PR-taken. De werkzaamheden sluiten allemaal goed aan bij Kunstgeschiedenis, waarbij ik altijd veel teksten heb moeten schrijven, waaronder catalogusteksten, recensies en onderzoekspapers." 

Haiko Sleumer werkt als docent Kunstgeschiedenis en volgde een premaster

Profielfoto Haiko Sleumer

"Ik wist vanaf het eerste hoorcollege van de premaster dat ik op mijn plek zat. We gingen zo diep op één kunstenaar in, dat ik dacht: ja, dit is precies de verdieping die ik miste en waar ik zoveel zin in had. Ik studeerde voorheen namelijk aan de kunstacademie. Hoewel ik het erg leuk vond om zelf creatief bezig te zijn, had ik daar een sterke behoefte aan meer theorie."

Lees meer

"In Utrecht heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een specifieke richting. Zo koos ik zelf voor Moderne en hedendaagse kunst. Het leuke aan moderne kunst vind ik dat het actuele thema’s betrekt. Voorbeelden hiervan zijn seksuele diversiteit, postkolonialisme en het anti-racisme debat.

Ik geef momenteel les in Kunstgeschiedenis op een middelbare school. Op die manier wil ik ervaring opdoen om uiteindelijk één of twee dagen in de week Kunstgeschiedenis te doceren aan een kunstacademie. Tegelijkertijd wil ik het curatorschap verder opbouwen. Hiervoor lijkt het me het leukst om in een klein museum te beginnen, omdat het takenpakket daar diverser is dan bij grote musea. Hier zou je dan bijvoorbeeld al contracten mogen opstellen voor bruikleen. In het tweede semester liep ik stage bij het Van Abbemuseum in Eindhoven. Tijdens deze stage hield ik me onder andere bezig met het aankoopbeleid voor nieuwe kunstwerken en het verzorgen van een tentoonstelling.

Een vaardigheid die ik dankzij de master meeneem naar de beroepspraktijk is absoluut schrijfvaardigheid. Ik kan goed filteren en de belangrijkste informatie over een kunstenaar bondig en mooi neerzetten. Tijdens mijn stage heb ik bijvoorbeeld voor een aantal tentoonstellingen de inleidende teksten verzorgd. Daarnaast weet ik dankzij de master veel over het doen van onderzoek. Ik weet waar ik benodigde informatie kan vinden, welke wetenschappelijke tijdschriften relevant zijn en hoe ik vaststel of een bron bruikbaar is."

Maike Peters liep stage bij het Centraal Museum

Profielfoto Maike Peters

"Waarom ik hedendaagse kunst zo leuk vind? Door dat experimentele, verrassende, vernieuwende element. Het zet me aan het denken. De manier waarop kunstenaars de wereld zien en vervolgens vertalen naar een kunstwerk. Door hun kunstwerken kunnen ze je meenemen in hun manier van denken. Ik word er heel nieuwsgierig van."

Lees meer

"Wat ik zo leuk vind aan de master Kunstgeschiedenis is dat je een track kiest in jouw interessegebied. In mijn geval is dit Moderne en hedendaagse kunst. Ik heb hiervoor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving gedaan op de kunstacademie en wilde die educatieve kant graag theoretisch versterken.

Tijdens de master liep ik stage bij de educatieafdeling van het Centraal Museum in Utrecht. Hier werkte ik aan de ontwikkeling van educatief materiaal. Zo ontwikkelde ik bijvoorbeeld MBO-onderwijsmateriaal voor de tentoonstelling van Jan Taminiau. Als educatiemedewerker creëer je de opdrachten en rondleidingen op maat voor een doelgroep. Voorbeelden van doelgroepen zijn leerlingen van het primair onderwijs, voortgezet onderwijs of ouderen. Het werk als educatiemedewerker is mij heel goed bevallen en wil ik graag blijven doen.

Tijdens de master vond ik de excursies naar musea één van de leukste dingen. We gingen dan in gesprek met medestudenten, conservatoren en educatiemedewerkers over wat we hadden gezien. Dit linkten we vervolgens aan hetgeen dat we van tevoren hadden gelezen. Dit vond ik inspirerend. Ik ben momenteel in dienst als rondleider bij het Centraal Museum.

Een vaardigheid die ik dankzij de master heb ontwikkeld, is dat ik in staat ben om inhoudelijk goede, maar tegelijkertijd toegankelijke stukken te schrijven die goed aansluiten bij een doelgroep. Of dit nu voor een rondleiding is, een fondsenaanvraag of een projectplan. Als je anderen wil overtuigen van je idee is het noodzakelijk dat je dat idee goed onder woorden kunt brengen. Deze vaardigheid heb ik aan de master te danken."

Eva Schoonhoven werkt als architectuurhistoricus bij TAK architecten

Profielfoto Eva Schoonhoven

"Na mijn studie Bouwkunde (afstudeerrichting Restauratie) heb ik enkele jaren bij een restauratie-aannemer gewerkt. Hier merkte ik dat ik graag meer ín het gebouw wilde zijn, in plaats van achter mijn computer. Na veel wikken en wegen besloot ik de stap te zetten om mijn baan op te zeggen en weer te gaan studeren. De master Kunstgeschiedenis (track Architectuurgeschiedenis en monumentenzorg) sloot goed aan bij mijn wens om eerder in het traject van restauraties en/of herbestemmingen te worden betrokken."

Lees meer

"De master biedt een goede voorbereiding op de praktijk. Je leert onderzoek te doen naar gaten in de architectuurhistorische kennis over een gebouw, maar ook om praktische producten als een ‘Bouwhistorisch onderzoek en waardestelling’ te maken. De stage en het maandelijkse Bouwkunstcafé zorgen voor aansluiting met mensen in het vakgebied.

Via het bouwkunstcafé ben ik in contact gekomen met de eigenaar van TAK architecten. Hier mocht ik eerst een deelonderzoek doen naar het Huis der Provincie (1951-1954) in Arnhem. Na enkele weken werd de opdracht omgezet naar een vaste baan. Inmiddels zijn mijn taken bij het bureau uitgebreid, en ben ik voor alle (architectuur-, bouw- en cultuurhistorische) onderzoeken verantwoordelijk. Ik houd mij met name bezig met bouwhistorische onderzoeken voor eigenaren van monumenten.

Ik ben op dit moment betrokken bij erg mooie projecten en mag onderzoek doen naar belangrijke monumenten (bijvoorbeeld het Centraal Station Amsterdam). Toch zou ik in de toekomst graag bij een instantie of onderzoeksbureau willen werken waar ik meer kan samenwerken met mensen uit mijn specifieke vakgebied. Ik denk dat onderzoek nog diepgaander kan zijn als je erover kunt discussiëren met andere kunst-, bouw- of architectuurhistorici."

Emilie Vermeer runt haar eigen bedrijf, AimAtArt

Profielfoto Emilie Vermeer, alumna Kunstgeschiedenis

"Vrijwel direct na mijn master Kunstgeschiedenis (track Hedendaagse kunst) heb ik samen met een studiegenoot het bedrijf AimAtArt opgericht. We zijn ervan overtuigd dat de kunstwereld het bedrijfsleven veel te bieden heeft. Hedendaagse kunst opent ogen, start nieuwe gesprekken en zorgt voor interactie en vernieuwing. Deze meerwaarde van kunst zetten wij binnen bedrijven op verschillende manieren in. Voor onze programma’s richten we ons voornamelijk op hedendaagse kunst. Dit betekent dat ik nog dagelijks profijt heb van de master. Ook heb ik veel aan de contacten die ik heb opgedaan tijdens mijn stage."

Lees meer

"Het meest aantrekkelijke aspect van deze master vind ik de afwisseling tussen theorie en praktijk. De kennis uit de bachelor wordt aangevuld en uitgediept, en onderwerpen binnen de moderne kunst worden in een breder en theoretisch perspectief geplaatst. Daarnaast word je uitgedaagd om specifieke vaardigheden te trainen zoals schrijven en het zelfstandig opzetten van een onderzoek.

Een stage opent je ogen voor de toekomst. Na de stage kijk je anders naar de hedendaagse kunstpraktijk, en je doet nuttige kennis op die ook van pas kan komen bij het schrijven van je scriptie. Het is dan ook goed om al vroeg te bepalen wat voor stage je zou willen lopen en hiervoor alvast contacten te leggen. Voor elke master geldt denk ik dat je er het meest uit kunt halen als je zelf initiatief toont.

Kunstgeschiedenis vertelt je niet alleen iets over kunstvormen, maar leert je misschien nog wel meer over politieke geschiedenis, over verschillende culturen, over hoe bepaalde perioden werden beleefd en over hoe mensen zich gedragen. Kunst heeft een spiegelfunctie voor de maatschappij. Als je daarin geïnteresseerd bent, ben je bij deze master aan het goede adres."