Testimonials

Willemijn Luchtenbelt is gebiedsregisseur Maarssen en omgevingsmanager bij Gemeente Stichtse Vecht

Profile picture Willemijn Luchtenbelt

"Na mijn bachelor Geschiedenis heb ik bewust gekozen voor het masterprogramma Geschiedenis van politiek en maatschappij in Utrecht. Tijdens mijn bachelor ging mijn interesse al uit naar politieke vraagstukken in de geschiedenis met een hedendaagse relevantie. Thema’s waarvan ik de historische context beter van wilde begrijpen waren participatie, burgerschap, sociale bewegingen en democratie."

Lees meer

"Het masterprogramma Geschiedenis van politiek en maatschappij bood mij de kans om daar dieper in te gaan. Ook de combinatie tussen wetenschap en praktijk via een stage sprak mij aan. Tijdens mijn master heb ik twee stages doorlopen. De eerste stage was bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. Ik heb daar onderzoek gedaan naar de veranderingen die de afdeling rivers deltas and coasts de afgelopen 50 jaar doormaakte. Daartoe heb ik interviews gehouden met (oud-) medewerkers van Royal Haskoning, die jarenlang actief zijn geweest in de internationale watersector. Dat resulteerde in een kleine publicatie. Zelf kreeg ik door het onderzoek goed zicht op de werkwijze en veranderingen in de watersector.

In vervolg daarop heb ik stage gelopen op de Nederlandse ambassade in Hanoi. Ik kreeg daar de opdracht om de directe en indirecte effecten van het Mekong Delta Plan te analyseren.

Tijdens beide stages - plus een masterscriptie over samenwerkingsverbanden in de watersector - leerde ik veel over de Nederlandse watersector. Daarnaast verschaften beide stages mij meer zicht op de ruimtelijke ordening. Via de Nederlandse carrièrebeurs kwam terecht bij de gemeente Stichtse Vecht. Ik werd daar gebiedsregisseur. Mijn interesses en kwaliteiten kwamen in deze functie goed samen. Als gebiedsregisseur houd ik mij met name bezig met burger en overheidsparticipatie. Thema’s die in de master ook theoretisch aan bod komen. Ook het werk in de Mekong Delta heeft alles te maken met de betrokkenheid van burgers bij het slagen van de implementatie van het Mekong Delta Plan. Een overheidsproject, ook internationaal, heeft immers geen kans van slagen als er geen draagvlak vanuit de omgeving is.

Anders dan sommige andere collega’s bij de gemeente heb ik als historica geleerd om veel informatie tot mij te nemen, variërend van beleidsstukken tot persoonlijke belangen. Door mijn studie en stages heb ik geleerd om daar de hoofdlijnen uit te distilleren en op deze manier oplossingsgericht te werk te gaan."

Lieke Samuels gaat aan de slag als sociaal-cultureel werker financiële redzaamheid

Profile picture Lieke Samuels

"In 2021 studeerde ik af van de hbo bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening. Hoewel ik die studie altijd heel leuk heb gevonden, wist ik ook dat ik nog door wilde studeren. Ik wilde niet alleen op uitvoerende functies kunnen solliciteren, maar ook op coördinerende, projectmanager en/of beleidsmaker functies. In mijn zoektocht naar een vervolgstudie vond ik al snel de premaster en master Geschiedenis van politiek en maatschappij bij de Universiteit Utrecht. Het studieprogramma, de stage en alle baanperspectieven spraken mij ontzettend aan."

Lees meer

"Voor mij was het een goede keuze. Ik vond de studie leuk en heb enorm veel geleerd, voornamelijk op het gebied van onderzoeksvaardigheden en het schrijven van een goed paper of artikel. Deze vaardigheden kwamen goed van pas bij het schrijven van mijn thesis én bij mijn stage, welke ik gelopen heb bij het Lectoraat Sociale Integratie van Zuyd Hogeschool. Tijdens deze stage heb ik me beziggehouden met het uitvoeren van een scoping review naar interventies die kinderen in armoede kunnen ondersteunen.

Mede dankzij deze stage en alle andere aspecten van de studie heb ik me goed kunnen voorbereiden voor en oriënteren op een volgende baan - die ik inmiddels ook al heb gevonden. Zodra ik ben afgestudeerd ga ik werken als sociaal cultureel werker financiële redzaamheid bij het Knooppunt Informele Zorg in Zuid-Limburg. Ik heb er ontzettend veel zin in en kan niet wachten om alles wat ik heb geleerd toe te passen in de praktijk!"

Lina Mulder volgde de premaster van Geschiedenis van Politiek en Maatschappij

Profile picture Lina Mulder

"Als tiener koos ik voor de Bachelor Communicatie aan de Fontys Hogescholen. Een leuke opleiding en het ging mij goed af. Toch kwam ik er al snel achter dat bij communicatie mijn hart niet lag. Ik had meer diepgang nodig. Deze diepgang vond ik in de politiek. Ik liep mijn afstudeerstage bij de Gemeente Rotterdam en schreef een scriptie over publieksvoorlichting rondom de gemeenteraadsverkiezingen. Ik besloot mij verder te ontwikkelen met een master in de hoop ooit weer bij de overheid terug te kunnen keren."

Lees meer

"Omdat ik van het hbo kwam, volgde ik voor de Master Geschiedenis van Politiek en Maatschappij eerst de premaster. De premaster is een traject van een jaar waarin je op hoog tempo wordt bijgespijkerd. Ik volgde onder andere vakken van de Bachelor Geschiedenis en ik schreef een scriptie over het Nederlands neoliberalisme. Het was hard werken, maar ook een geweldige ervaring. In korte tijd heb ik ongelofelijk veel kennis opgedaan en ik leerde ook al enkele docenten en collega’s kennen.

Afgelopen september ben ik officieel aan het masterprogramma begonnen. De aansluiting is fantastisch. Bovendien is er zeer goede begeleiding. Er ligt een sterke focus op de student en relaties met professoren zijn vaak persoonlijk. Er worden cursussen aangeboden die je klaarstomen voor een stage, de scriptie en het werkveld. Wat mij het meest aan de master bevalt, is de vrijheid die er wordt gegeven. Ondanks de nauwe begeleiding heb je de ruimte om zelf de onderwerpen voor papers te bepalen. Of je nu wil schrijven over de Middeleeuwen of de Twintigste Eeuw, de westerse wereld of het Midden-Oosten.

Ik hou mij het liefst bezig met onderwerpen rondom de democratie en politieke stromingen. Ook schrijf ik graag over de publieke sfeer en de betekenis van burgerschap. Mijn scriptie gaat over groene burgerinitiatieven. Ik loop stage bij een bureau dat onderzoek doet naar politieke legitimiteit. Na mijn afstuderen zou ik graag een traineeship bij de Rijksoverheid willen lopen. Uiteindelijk hoop ik iets met publieksvoorlichting bij een overheidsorgaan te kunnen doen. Ik vind het prettig dat de master mij hier op voorbereid, maar dat ik altijd nog op hele andere posities terecht kan komen."