Ervaringen

Linda

"De verhoudingen tussen mensen en hun omgeving, dat leek me wel wat."

Omdat ik zoveel vakken interessant vond, was een studie kiezen best lastig voor mij. Maar tijdens een voorlichtingsavond trok Sociale Geografie en Planologie meteen mijn aandacht. De verhoudingen tussen mensen en hun omgeving, dat leek me wel wat. Na veel wikken, wegen en een meeloopdag koos ik uiteindelijk voor Utrecht omdat ik de sfeer in de stad erg fijn vond. 

SGPL aan de Universiteit Utrecht is een breed georiënteerde opleiding, dus je kunt nog alle kanten op. De vakken sluiten goed op elkaar aan en de lesstof is heel concreet doordat je op een andere manier leert kijken naar de ruimte om je heen. Ook de vele praktijkvoorbeelden over bijvoorbeeld Nederlandse regio’s of steden maken het erg tastbaar. Ik ben zo blij dat ik uiteindelijk hier terecht ben gekomen.

Tim Groenendijk
Tim

"Veel van de onderwerpen die in colleges worden behandeld, zie ik in het dagelijks leven terug. Ik merk dat ik daardoor heel anders naar mijn omgeving kijk dan ik voor mijn studie deed."

Toen ik van de middelbare school af kwam, waren mijn interesses heel breed. Ik wist dat ik aardrijkskunde interessant vond en hier iets mee wilde doen. Ik heb redelijk lang getwijfeld tussen Amsterdam en Utrecht, maar ik heb uiteindelijk gekozen voor de Universiteit Utrecht vanwege de brede basis die in het eerste jaar werd aangeleerd. Hierdoor kon ik rustig uitvinden waar mijn interesses precies lagen. Je krijgt in je eerste jaar namelijk van alle disciplines iets mee.

Tijdens mijn eerste jaar ben ik op excursie geweest naar Oost-Duitsland en Polen. Het leuke aan deze excursie was dat je al een aantal weken van alles aan het leren was over het gebied en je dit nu in het echt kon zien en onderzoeken. Ook het reizen met medestudenten was een belangrijk onderdeel dat deze excursie zo leuk maakte.

Iets wat docenten tijdens deze opleiding vaak zeggen, is dat je met een ‘geografische bril’ naar de omgeving gaat kijken. Iets wat gek genoeg ook waar is. Veel van de onderwerpen die in colleges worden behandeld, zie ik ook in het dagelijks leven terug. Ik merk ook dat ik heel anders naar de omgeving kijk dan ik voor mijn studie deed. Het tastbare van deze onderwerpen maakt de opleiding voor mij extra leuk!

Naast mijn studie hou ik nog tijd over om te werken of om na college met vrienden af te spreken in de stad. Het fijne aan Utrecht is dat bijna alles op 15 minuten afstand fietsen is!

Jeroen

“Je leert veel vaardigheden die helpen om de wereld door de ‘geografische bril’ te zien, die je vaker kan gebruiken dan je denkt!’’

Op de middelbare school vond ik zowel Maatschappijleer als Economie, Geschiedenis en Aardrijkskunde interessant en ik wist dan ook lange tijd niet wat ik wilde studeren. Vanaf de 5e klas heb ik daarom veel open dagen bezocht. De open dag van SGPL in Utrecht was echter de eerste en enige open dag waar ik echt enthousiast van werd!

Nog steeds ben ik erg enthousiast over de studie. Natuurlijk zitten er dagen tussen dat je minder zin hebt om naar college te gaan, maar als het gaat over een interessant onderwerp helpt dat natuurlijk enorm. Het voordeel van deze studie is dat je zelf je vakkenpakket samen kunt stellen, waardoor je de vakken binnen je eigen interessegebied kunt kiezen. Daarnaast is een groot voordeel dat alle leerstof en opdrachten direct verband houden met de wereld om ons heen. Je leert veel vaardigheden die helpen om de wereld door de ‘geografische bril’ te zien, die je vaker kan gebruiken dan je denkt!

Buiten de studie zelf kan SGPL in Utrecht veel bieden. Zo heeft het één van de actiefste studieverenigingen van Utrecht met elke week meerdere activiteiten, zoals feestjes, lezingen, symposia en ontspannende activiteiten! Al met al ben ik heel blij met de keuze die ik in de 5e heb gemaakt en ik raad iedereen aan vooral te kiezen voor dat, waar je echt enthousiast van wordt!

Nini

"Tijdens de studie leer je bepaalde fenomenen te verklaren of begrijpen aan de hand van onderzoek."

Op de middelbare school twijfelde ik heel erg over mijn keuze voor een vervolgstudie. Ik kwam via een familiecontact terecht bij de open dag van sociale geografie en planologie. Wat me op die dag aansprak, en uiteindelijk de doorslag voor mij gaf, was hoe zichtbaar patronen van de mens zijn in de wereld.

Tijdens de studie leer je bepaalde fenomenen te verklaren of begrijpen aan de hand van onderzoek of je leert juist keuzes van mensen te begrijpen of verklaren aan de hand van de leefomgeving. Het leukste aan de studie vind ik dat je er zelf veel invulling aan kunt geven. Er is veel keuzemogelijkheid.

Wat ik leuk vind aan de studie is dat het onderzoek wat je doet over het echte leven gaat. Daardoor blijft het niet zo abstract. De studie kan je zelf vormgeven naar jouw interesses, wat veel vrijheid geeft.

Melanie

"Bijna elk vak is aangevuld met een opdracht en workshops die in verbinding staan met de praktijk."

Op de middelbare had ik twee favoriete vakken: geschiedenis en aardrijkskunde. Ik had geen ambitie om docent te worden in een van deze vakken, maar mijn oog viel op SGPL. Het gaat over de invloed van de mens op de ruimte, en andersom. SGPL is overal in het echte leven en juist dat maakt het zo interessant.

Na het eerste jaar kwam er een keuzemoment: hoe ga ik mijn studie verder inrichten? Zelf koos ik uiteindelijk voor praktijkgerichte vakken. Bijvoorbeeld in de vorm van planning atelier waarbij we een omgevingsvisie maakten voor de gehele provincie Utrecht. Deze visie gingen we vervolgens presenteren in de Statenzaal! Bijna elk vak is aangevuld met een opdracht en workshops die in verbinding staan met de praktijk.

En waarom Utrecht? De karakteristieke stad is groot genoeg om voor ieder wat te bieden, maar klein genoeg om het je echt eigen te maken. Genoeg parkjes om met lekker weer te bezoeken, en een drankje op het Neude na een tentamen smaakt erg goed!

Imke - alumna

"Door praktijkvakken had ik een beter beeld van de arbeidsmarkt en mijn plaats daarin.''

In 2019 heb ik de opleiding Sociale geografie en planologie afgerond. Ik heb altijd veel interesse gehad in wat er om me heen gebeurt en aardrijkskunde was mijn lievelingsvak op de middelbare school. Uiteindelijk bleek deze opleiding dan ook perfect bij mij te passen.

De dingen die er spelen in de wereld buiten de universiteit komen veelvoudig in deze studie aan bod. Of het nu gaat om ontwikkelingen in de Utrechtse binnenstad, bedrijven die uit Groot-Brittannië vertrekken vanwege de Brexit of over machtsverhoudingen in de internationale geopolitiek. Elk perspectief en schaalniveau kwam voorbij.

Tijdens de studie kom je in aanraking met de praktijk door projecten die je in opdracht van bijvoorbeeld een Nederlandse gemeente doet. Dat bleek nuttig, merkte ik toen ik afstudeerde. Ik had namelijk een beter beeld van de arbeidsmarkt en mijn plaats daarin.