Proefdierkunde

Voor het verkrijgen van een bevoegdheid heb je twee certificaten nodig: de basiscursus en een soortspecifieke cursus

Bij dierproeven staat het welzijn van proefdieren voorop. In deze door de overheid erkende cursus leer je als onderzoeker waarom je de 3V’s (vervanging, vermindering, verfijning) centraal stelt als je dierproeven opzet of uitvoert. De attitudevorming van de cursist betreffende proefdieren en dierproeven staat voorop. Alle verplichtingen die voortvloeien uit wet- en regelgeving komen aan de orde.

Bestemd voor: 
Onderzoekers die dierproeven gaan opzetten en uitvoeren
Toegangseisen: 

Entreetoets, meer informatie hieronder

Startmoment(en): 
6 maart 2023, 12 juni 2023
Tijdsinvestering: 
Drie weken (80 uur, 3 ECTS); deelname aan alle onderdelen is verplicht. Bekijk het voorbeeldrooster onder 'bijzonderheden'.
Locatie: 
Gedeeltelijk online en gedeeltelijk op locatie
Aanbieder: 
Faculteit Diergeneeskunde
Prijs: 
€ 2150 (basiscursus incl. soortspecifieke cursus knaagdieren en konijn) incl. cursusmateriaal
Bijzonderheden: 
 • De cursus wordt online en op locatie gegeven.
 • Bekijk hier een voorbeeldrooster. (Aan dit conceptrooster kunnen geen rechten worden ontleend.)
 • Deze cursus is erkend door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
 • Sinds april 2019 is de cursus FELASA-geaccrediteerd.
 • De cursussen zijn Engelstalig.
 • Het is ook mogelijk om alleen de basiscursus te volgen (€ 1.870) of alleen de soortspecifieke cursus knaagdieren en konijn (€ 760).
 • Omdat je tijdens de cursus met dieren werkt, is het verstandig om je te laten vaccineren tegen tetanus.
 • Voor medewerkers van de faculteit Diergeneeskunde van de UU geldt een ander tarief, zie onderaan.
 • Cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname.
 • Examendata per startmoment: 6 maart 2023 (examen op 23 maart), 12 juni 2023 (examen op 29 juni).
 • Startmoment 6 maart is VOL. We maken gebruik van een wachtlijst.

Dierproeven mogen alleen door experts worden opgezet en uitgevoerd. Daarbij moet de aantasting van het welzijn van het proefdier tot het absolute minimum worden teruggebracht. Alle dieren hebben tenslotte dezelfde intrinsieke waarde. Dit vergt kennis, deskundigheid en een juiste attitude ten opzichte van proefdieren. De Universiteit Utrecht verzorgt sinds 1986 de cursus Proefdierkunde, daarmee is dit de langstlopende en meest gegeven cursus Proefdierkunde in Europa. Jaarlijks wordt deze cursus circa acht keer gegeven. De cursus wordt continu aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen binnen de wetenschap, ethiek en wetgeving. 

De plastic kunstrat wordt ingezet in het onderwijs om proefdieren te vervangen bij faculteit Diergeneeskunde
De plastic kunstrat wordt ingezet in het onderwijs om proefdieren te vervangen bij faculteit Diergeneeskunde

Ik kom uit de diergeneeskunde en heb dus zelf ervaring met dierproeven. Ik weet wat het met je doet als onderzoeker. Je past echt goed op je dieren en bent met ze begaan. Dat geldt voor al onze onderzoekers.

Lees meer over de eisen die gesteld worden aan degenen die een dierexperiment willen opzetten en uitvoeren of ga naar de website van het 3Rs-Centre ULS

Entreetoets

Om de cursus Proefdierkunde te kunnen volgen, is algemene kennis van biologische basisvakken vereist: anatomie/zoölogie en fysiologie. Dat betekent dat de cursus Proefdierkunde ook door masterstudenten gevolgd kan worden (niet door bachelorstudenten).
Je kunt je gelijktijdig voor zowel de entreetoets als de cursus Proefdierkunde inschrijven. De entreetoets bevat multiple choice vragen en duurt anderhalf uur (aanvullende informatie over de entreetoets).

Aanmelden entreetoets

Aanmelden cursus Proefdierkunde

Meld je via deze knop aan voor de cursus Proefdierkunde. Voor Masterstudenten UU en medewerkers Diergeneeskunde zie hieronder.

direct aanmelden

Masterstudenten

Masterstudenten Biomedical Sciences en Neuroscience and Cognition van de UU kunnen zich in overleg met hun administratie inschrijven via infobms@umcutrecht.nl en door dit inschrijfformulier in te vullen. 

aanmelden masterstudenten BMS

Masterstudenten Biological Sciences, Chemical Sciences, Pharmaceutical Sciences, Science and Business of Biosciences van de UU kunnen zich aanmelden in overleg met hun opleiding via science.gsls@uu.nl   en door het inschrijfformulier in te vullen.

aanmelden masterstudenten GSLS-Bèta

Certificaat

Je krijgt een certificaat als je het examen voor de entreetoets en het examen voor de basiscursus en/of soortspecifieke cursus met succes hebt afgerond. Voor het verkrijgen van een bevoegdheid heb je twee certificaten nodig: de basiscursus en een soortspecifieke cursus.

Oud-cursisten die hun certificaat zijn kwijtgeraakt kunnen voor €25 een nieuw certificaat aanvragen bij het secretariaat van de cursus Proefdierkunde.

Soort-specifieke cursussen

Om dierproeven te mogen opzetten en uitvoeren heb je een basiscursus en een soort-specifieke cursus in de diersoort waarmee je werkt nodig. Leer meer over soort-specifieke cursussen.

Betalen en annuleren

Betalen

Nadat je je hebt aangemeld ontvang je een link naar onze webshop. Daar kun je het cursusgeld betalen via IDeal (voorkeur) of creditcard.
Ben je masterstudent van de Graduate School of Life Sciences van de Universiteit Utrecht dan sturen we de factuur voor het cursusgeld rechtstreeks naar de administratie van je masterprogramma.

Annuleren

Bij annulering 22 of meer dagen voor aanvang van de cursus worden geen kosten in rekening gebracht. 
Bij annulering 7 tot 21 dagen voor aanvang van de cursus wordt 50% van de kosten in rekening gebracht.
Bij annulering binnen 7 dagen voor aanvang van de cursus of als je niet verschijnt wordt het volledige bedrag in rekening gebracht. 

Durf te ontwikkelen  - Onderwijs voor Professionals Diergeneeskunde