Intergemeentelijk ondernemerschap

Ben je een professional werkzaam in of voor de publieke of semi-publieke sector? Houd je je bezig met complexe maatschappelijke vraagstukken die alleen kunnen worden opgelost doordat verschillende stakeholders met elkaar samenwerken? Dan is de cursus Intergemeentelijk ondernemerschap iets voor jou.
Steeds vaker komen gemeenten en bijbehorende regio's voor complexe maatschappelijke opgaven te staan. Denk aan de transformatie in de jeugdzorg, implementatie van energiestrategieën of het omgaan met vergrijzing. Dit vraagt om doordachte en effectieve samenwerking. De oplossingen van deze vraagstukken zijn ook nooit simpel, maar vergen ondernemend inzicht en vaardigheden.
De leergang Intergemeentelijk ondernemerschap biedt geen checklists, modellen en standaardwerkwijzen om de maatschappelijke uitdagingen te lijf te gaan. We nemen je mee op reis naar langs de voetangels en klemmen van ondernemende gemeenten. De casus ‘glasvezel in Rivierenland’ reist met ons mee. Zo ontdek en ontwikkel je gaandeweg kennis en vaardigheden die je kunt inzetten in jouw dagelijks werk.

- Bestemd voor: professionals actief in beleid en bestuur bij lokale en regionale overheden en private actoren.
- Toegangseisen: er wordt uitgegaan van hbo/wo werk- en denkniveau, plus relevante werkervaring. Ervaring met samenwerkingsrelaties is voorwaarde voor deelname.
- Start: voorjaar 2023. Data volgen.
- Locatie: Utrecht
- Partners: UBRivierenland en PROOF Adviseurs,
met een bijdrage van ICTRecht en Consilium Pro
Lessen uit de praktijk
Rode draad door de bijeenkomsten is het project Breedbandnetwerk Rivierenland. Dit project is een initiatief van zeven samenwerkende gemeenten in de regio Rivierenland: Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.
UBRivierenland is verantwoordelijk voor het ontwerp, de aanleg, het beheer en het onderhoud van een breedbandnetwerk in het buitengebied van deze gemeenten. Een innovatieve en multidisciplinaire opgave waarbij met vallen en opstaan een complexe klus met succes werd geklaard.
Ik denk dat de dynamiek in een team misschien wel de belangrijkste succesfactor is.
Doelgroep
De cursus richt zich op professionals die betrokken zijn bij (complexe) innovatieve projecten, waarbij samenwerking nodig is om tot een goed resultaat te komen. Daarbij gaat het in de eerste plaats om professionals die nadenken over deze samenwerking, inhoud en proces ontwikkelen en de uitvoering organiseren, monitoren en evalueren. Bij voorkeur hebben zij ervaring met concrete projecten (dan wel met één of meer onderdelen ervan). Dat kunnen beslist ook public sector consultants en private ondernemers zijn. Mensen met minder ervaring, maar wel ambities in deze richting ook van harte welkom.
Coördinator
Maatwerk
Belangstellenden die op een andere manier met de materie aan de slag willen, kunnen een afspraak maken om van gedachten te wisselen over maatwerk. Denk hierbij aan een incompanytraject, individuele leergesprekken etc. Vorm, inhoud en prijs worden in onderling overleg vastgesteld. Neem hiervoor contact op met Paul Adriaanse, P.J.G.Adriaanse@uu.nl.