Statines en neuromusculaire aandoeningen

T. Altena, dr. A.K. Mantel-Teeuwisse en drs. N.A. Winters
mei 2009, 31 blz.
PUG/09-7, ISBN 978-90-74772-89-1
Download publicatie
 

N.B.
Deze publicatie is uitgebracht bij de voormalige Wetenschapswinkel Geneesmiddelen. Mogelijk is de inhoud van de publicatie niet meer up-to-date.

Samenvatting

De Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) ontvangt regelmatig vragen over het gebruik van statines door mensen met een neuromusculaire aandoening. Statines worden voorgeschreven voor de behandeling van dyslipidaemie, ter preventie van hart- en vaatziekten. Statines kunnen onder andere spierpijn veroorzaken en deze bijwerking is bijzonder ongewenst bij mensen die al klachten ondervinden met betrekking tot de spieren. 

De VSN heeft UPPER gevraagd te onderzoeken hoe zij mensen met een neuromusculaire aandoening over het gebruik van statines kunnen adviseren. Voor het beantwoorden van deze onderzoeksvraag is gezocht naar alle beschikbare wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp.

Mensen met een neuromusculaire aandoening worden in grote studies met statines uitgesloten van deelname, omdat de bijwerkingen van statines erg lijken op de klachten van neuromusculaire aandoeningen. Daarnaast is onderzoek gericht op mensen met een neuromusculaire aandoening zeldzaam. Daarom is de beschikbare informatie voor dit onderzoek grotendeels gebaseerd op ervaringen van artsen en onderzoekers met individuele patiënten. Hieruit komt naar voren dat mensen met een neuromusculaire aandoening statines kunnen gebruiken. Het kan voorkomen dat de klachten van deze mensen verergeren, maar na het stoppen met het statine en aanvullende medicatie gaan deze vrijwel altijd weer weg. 

De resultaten uit dit rapport komen tot het volgende advies aan mensen met een neuromusculaire aandoening over het gebruik van statines: 

Bij mensen met een neuromusculaire aandoening die een verhoogde kans hebben op hart- en vaatziekten, weegt het voorkomen van hart- en vaatziekten zwaarder dan de mogelijke extra risico’s van statines, waarover tot op heden weinig goed onderbouwd wetenschappelijk bewijs bestaat. Vooralsnog is het raadzaam dat deze groep van mensen de statines gebruiken. Wel moeten zij extra goed letten op het verergeren van de aandoening tijdens het gebruik van statines. Dit kan namelijk een gevolg zijn van het gebruik van deze medicijnen. Het is belang de risicofactoren te vermijden, alert te zijn op alarmsignalen van bijwerkingen en hierop adequaat te reageren, door zowel de statinegebruiker als de zorgverleners. Hierdoor kunnen ernstige problemen worden voorkomen. 

 

Terug naar Archief