Open brief: Amersfoort schiet zichzelf in de voet met verkoop De WAR

De War

Tien jaar heeft De WAR samen met de burgers van Amersfoort geïnvesteerd in het ontwikkelen van de Warner-Jenkinsonfabriek tot een kiemplek voor stedelijke vernieuwing. Recent haalden ze ruim €600.000 op met crowdfunding om het terrein te kopen van de gemeente om het erfgoed te behouden en dit duurzaam en klimaatbestendig te ontwikkelen. De innovatieve plannen hiervoor hebben ze samen met toonaangevende wetenschappers uit binnen en buitenland ontwikkeld. Dit biedt burgers van Amersfoort de vrijheid om te experimenteren en hun plan brengt de plek op een innovatieve manier tot leven met een combinatie van erfgoed, duurzaamheid, cultuur en stadslandbouw. Juist door dit te combineren met evenementen, cursussen en onderzoek, leveren ze een belangrijke bijdrage – niet alleen voor de locatie zelf, maar voor de hele stad. Bezoekers worden het erfgoed binnengehaald en de nieuwe kennis helpt Amersfoort om zich duurzaam en klimaatbestendig te ontwikkelen.

Zulke maatschappelijke initiatieven zijn van grote waarde voor de leefbaarheid en toekomst van steden. Als ze, zoals De WAR, ook nog eens zichzelf kunnen bedruipen, mag een gemeente zich gelukkig prijzen. De WAR is een schoolvoorbeeld – letterlijk want wij en andere Nederlandse en buitenlandse universiteiten werken graag met ze samen als ‘good practice’ casus – van hoe burgers en steden een serieuze bijdrage kunnen leveren aan duurzaamheid, cultuur en innovatie, zonder dat de gemeente hiervoor diep in de buidel hoeft te tasten. Het heeft Amersfoort zowel nationaal als internationaal op de kaart gezet.

Toch besloten burgemeester en wethouders het terrein te verkopen aan een projectontwikkelaar in plaats van De WAR. Naar ons idee schiet Amersfoort zichzelf hiermee flink in de voet. Deze belangrijke broedplaats aan de Eem en de jarenlange tijdsinvestering van vele Amersfoorters dreigen verloren te gaan en verder initiatief vanuit de samenleving wordt gedemotiveerd. Wij hopen dan ook dat Gemeente Amersfoort deze beslissing zal herzien en De WAR de kans geeft die Amersfoort verdient.

Dr. Arjan Wardekker, Copernicus Institute of Sustainable Development
Prof. dr. Jeroen van der Sluijs, Copernicus Institute of Sustainable Development
Prof. em. dr. Bert de Vries, Copernicus Institute of Sustainable Development
Prof. dr. Cristiane de Morais Smith , departement Natuur & Sterrenkunde
Dr. Karin Rebel, Copernicus Institute of Sustainable Development
Dr. Heleen Mees, Copernicus Institute of Sustainable Development
Dr. Maria Ferreira Dos Santos, Copernicus Institute of Sustainable Development
Drs. Jeroen Bosman, Universiteitsbibliotheek Utrecht
Paul Brouwer, MSc, departement Biologie

More information
De WAR