Stream the Professor

In 2020 en 2021 organiseerden we maandelijkse livestreams op YouTube met een professor van de Universiteit Utrecht. Speciaal voor de leerlingen die meededen aan Meet the Professor, maar ook voor andere nieuwsgierigen. Hieronder kun je de livestreams terugkijken.

Prof. Roel Vermeulen over luchtkwaliteit

Op woensdag 17 februari was professor Roel Vermeulen te gast bij Stream the Professor. Roel onderzoekt de lucht die we inademen. Als die lucht heel vies is, is dat niet goed voor je. Roel wil daar alles over weten, zodat hij mensen kan helpen om gezond te blijven.

Kijk hier de livestream met Roel Vermeulen terug

Prof. Denise de Ridder over goede keuzes maken

Op woensdag 13 januari was professor Denise de Ridder te gast bij Stream the Professor. Groene of zwarte trui? Een mandarijn of chocolade? Zonder dat je het door hebt maak je elke dag een heleboel keuzes. Soms maakt het niet zoveel uit wat je kiest, bijvoorbeeld als het gaat om welke kleren je aantrekt. Maar soms is je keus best belangrijk. Bijvoorbeeld als een van de twee opties gezonder voor je is, of beter voor het milieu, of als het om de coronaregels gaat. Denise onderzoekt hoe het makkelijker en leuker wordt om dat soort goede keuzes te maken. 

Kijk hier de livestream met Denise de Ridder terug

Prof. Maarten Kleinhans over de vorming van rivieren en delta's

Op woensdag 9 december was prof. Maarten Kleinhans te gast in Stream the Professor. Maarten onderzoekt hoe rivieren en delta's zich vormen. En dan niet alleen op aarde... ook op Mars! We namen Stream the Professor op vanaf een heel bijzondere locatie, Maarten liet in de Botanische Tuinen zien hoe hij een zandbak gebruikt bij zijn onderzoek.

Kijk hier de livestream met Maarten Kleinhans terug

Prof. Marian Jongmans over de ontwikkeling van kinderen

Op 26 november was prof. Marian Jongmans te gast in Stream the Professor. Zij doet onderzoek naar hoe baby’s en kinderen opgroeien. Ze onderzoekt bijvoorbeeld wat er aan de hand is als het bij baby’s lang duurt voordat ze kunnen lopen. Haar droom is dat alle kinderen kunnen opgroeien tot gelukkige volwassenen. Ze wil dan ook graag weten wat daar allemaal belangrijk voor is.

Kijk hier de livestream met Marian Jongmans terug

Prof. Bart Besamusca over de middeleeuwen

Op woensdag 27 mei zat professor Bart Besamusca achter de Stream the Professor-webcam. Bart doet onderzoek naar de Middeleeuwen. Een beroemd Middeleeuws verhaal gaat over de vos Reynaert. De dieren uit het land van Reynaert hebben veel last van hem. Hij doet namelijk allerlei vervelende dingen, zoals stelen en bedriegen. In het voorbereidende filmpje vertellen ‘de dieren’ daarover. Bart weet heel veel over dit verhaal en over andere verhalen uit de Middeleeuwen.

Kijk hier de livestream met Bart Besamusca terug

Prof. Freek Hoebeek over de ontwikkeling van hersenen

Woensdag 20 mei was de zevende aflevering van Stream the Professor. We gingen op bezoek bij prof. Freek Hoebeek, hij werkt in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar doet hij onderzoek naar hersenen.

Kijk hier de livestream met Freek Hoebeek terug

Prof. René van Roij over water en energie

Prof. René van Roij zat op 13 mei achter de Stream the Professor-webcam. René is natuurkundige en doet onderzoek naar water en energie. Waar is water eigenlijk van gemaakt, en hoe kan je het gebruiken om er schone energie mee op te wekken?

Kijk hier de livestream met René van Roij terug

Prof. Sanne Akkerman over de interesses van kinderen

Op 22 april was de vijfde aflevering van Stream the Professor! Prof. Sanne Akkerman van de faculteit Sociale Wetenschappen vertelde over haar onderzoek naar de interesses van kinderen en beantwoordde heel veel goede vragen, zoals 'Kan je interesse weggaan en weer terugkomen?' of: 'Zijn er grote verschillen tussen de interesses van meisjes en jongens?'. 

Kijk hier de livestream met Sanne Akkerman terug

Prof. Marianna Tryfonidou over diergeneeskunde

Op 15 april zat Marianna Tryfonidou achter de Stream the Professor-webcam. Marianna doet onderzoek naar honden. 

Kijk de livestream met Marianna Tryfonidou terug

Prof. Antoine Buyse over mensenrechten

Op woensdag 8 april zat professor Antoine Buyse achter de Stream the Professor-webcam. Antoine doet onderzoek naar mensenrechten. Dat zijn belangrijke afspraken over waar alle mensen op de wereld recht op hebben. Bijvoorbeeld over dat alle kinderen op de wereld naar school mogen, alle mensen gelijk behandeld moeten worden en je vrijheid van meningsuiting hebt.

Kijk de livestream met Antoine Buyse terug

Prof. Appy Sluijs over het klimaat

Woensdag 1 april om 11:00 zat professor Appy Sluijs achter de Stream the Professor-webcam. Appy doet onderzoek naar het klimaat, vanaf een plek die je niet zo snel zou verwachten: een boot!

Kijk de livestream met Appy Sluijs terug

Leuke Stream the Professor! Alleen jammer dat mijn kinderen nu de palenboor in de schuur aan het zoeken zijn. Ben bang dat na deze lockdown de hele tuin is omgespit…

Ruben van der Made

Prof. Debbie van Baarle over het coronavirus

Woensdag 25 maart was de eerste Stream the Professor met prof. dr. Debbie van Baarle. Zij doet bij het RIVM onderzoek naar infectieziekten en vaccinatiestrategieën. Tijdens de livestream keken ongeveer 900 kinderen mee en beantwoordde Debbie hun vragen over het coronavirus. Ook vertelde ze over haar onderzoek en werk als professor. 

Kijk de livestream met Debbie van Baarle terug

Ik heb na de livestream nog digitaal nagepraat met mijn klas. Iedereen nam wel iets anders mee. De een was vooral bezig met de oorsprong van het virus, de ander met het nu inzien van het belang van alle maatregelen en een leerling wordt zeker te weten ook viroloog. Mooi om zo weer met elkaar bezig te zijn!

Marielle Roks-Evers, leerkracht Junioren Academie-Tien

Wat was het eerste live college super leuk!!

Astrid Meyer, leerkracht Kindercampus Molenpark