WorldCat

Met ingang van 20 maart 2018 kunt u de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht vinden in WorldCat. Op deze pagina vindt u alle informatie over de keuze om de collectie aan te bieden in WorldCat en de vragen die u hierover zou kunnen hebben.

Veelgestelde vragen over de overgang naar WorldCat

Heeft u een vraag over het gebruik van WorldCat? Op deze pagina vindt u alle veelgestelde vragen en antwoorden verzameld.

Achtergrond WorldCat

Wat is WorldCat?

WorldCat is een catalogus waarin u op wereldwijd, nationaal en lokaal (Utrechts) niveau kunt zoeken. WorldCat ontsluit meer dan een miljard bronnen. Hieronder vallen zowel gedrukte als online toegankelijke collecties.

De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is vindbaar in WorldCat samen met het materiaal van duizenden bibliotheken en uitgevers wereldwijd.

De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt u een geoptimaliseerde ingang voor WorldCat met extra zoekfuncties en filtermogelijkheden. Deze gebruikt u via:

https://utrechtuniversity.on.worldcat.org

WorldCat heeft ook een algemene ingang, zonder deze functies, die is te gebruiken op worldcat.org.

Waarom biedt de Universiteitsbibliotheek Utrecht WorldCat aan?

Wereldwijd is er meer wetenschappelijke informatie beschikbaar dan ooit. Omdat de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht slechts een klein deel omvat van alle informatie die relevant kan zijn voor u, vindt u de Utrechtse collectie, samen met die van duizenden andere bibliotheken wereldwijd, voortaan in WorldCat.

De bibliotheek sluit hiermee aan op de trend dat de zoektocht naar literatuur steeds vaker start in  systemen die wereldwijd zoeken.

Wat is het voordeel van WorldCat?

WorldCat biedt de mogelijkheid vanuit één systeem gemakkelijk het wereldwijde, Nederlandse en Utrechtse bibliotheekbezit te doorzoeken. U zoekt binnen al het materiaal dat in WorldCat is opgenomen of dit nu tijdschriften, artikelen, boeken of andere publicaties zijn. De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is vindbaar in WorldCat samen met het materiaal van duizenden andere bibliotheken wereldwijd.

Praktisch

Waar vind ik WorldCat?

De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt een geoptimaliseerde ingang voor Worldcat aan met extra zoekfuncties en filtermogelijkheden. Deze gebruikt u via:

https://utrechtuniversity.on.worldcat.org

Heb ik een account nodig voor WorldCat?

Vanuit een UU-netwerk heeft u automatisch toegang. Vanaf andere netwerken moet u inloggen met uw Solis-id of UMC-account om volledige toegang te hebben tot al het materiaal waar de universiteitsbibliotheek licenties op heeft. Als u inlogt als gast of met het nummer van uw bibliotheekpas kunt u wel zoeken in WorldCat, maar heeft u geen toegang tot het digitale materiaal waartoe de Universiteit Utrecht toegang biedt.

Hoe krijg ik publicaties die ik in WorldCat heb gevonden in handen?

Digitaal materiaal

Digitaal materiaal is toegankelijk via WorldCat, direct vanuit het zoekresultaat. U kunt het direct vanuit de zoekresultaten inzien door op de blauwe knop te klikken met view full text, view eBook, Access journal, Listen to audio, View now en Access online

Open access artikelen kunt u altijd inzien. Voor veel ander digitaal materiaal biedt de universiteitsbibliotheek een licentie. On-campus heeft u altijd toegang en off-campus logt u in met uw Solis- of UMC-account. Bekijk voor meer informatie de pagina over online toegang.

Fysiek materiaal

Via WorldCat heeft u uiteraard ook toegang tot veel fysiek materiaal bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht, maar ook bij andere Nederlandse en internationale bibliotheken.

Lokaal niveau

Fysieke werken uit de Utrechtse collectie kunt u aanvragen. U klikt eerst op de titel en vervolgens op de blauwe knop Request item @UU.

UB-WorldCat-knop-request-item

Aanvragen uit bibliotheken in Nederland en buitenland

Materiaal van andere bibliotheken vraagt u in WorldCat aan. Onder Availability vindt u bij Libraries Worldwide de knop Interlibrary request.

UB-WorldCat-screenshot-view-full-text-knop

Als u hierop klikt, ziet u een aanvraagscherm.

  • Bent u nog niet ingelogd met uw Solis-id van de Universiteit Utrecht dan moet u zich alsnog aanmelden op een inlogscherm.
  • In het aanvraagscherm kiest u bij Patron type of u student, medewerker Universiteit Utrecht, medewerker UMC of een overige gebruiker bent. In het veld Internal bill dient u als medewerker van de Universiteit Utrecht of UMC een WBS nummer of UMC kostenplaats op te geven wanneer u wenst dat uw departement of divisie de kosten van de aanvraag vergoedt.
  • U kunt het aanvraagscherm eventueel nog aanvullen met bibliografische gegevens en opmerkingen. 
  • Nadat u akkoord bent gegaan met de voorwaarden, klikt u op u op submit request.

U komt in uw Worldcat-portal en krijgt de bevestiging van uw aanvraag met aanvraagnummer. U ziet in uw portal tevens het overzicht van uw andere aanvragen. Het overzicht van uw aanvragen en de voortgang van uw aanvragen kunt u benaderen via het portal

Soms wordt materiaal uit het buitenland alleen beschikbaar gesteld voor inzage. U kunt het materiaal dan inzien in de leeszaal Bijzondere Collecties in de Universiteitsbibliotheek Uithof.

Kosten

Lenen en kopieën/scans uit collecties andere bibliotheken  
Leen uit binnenlandse bibliotheek, per band € 6,50
Leen uit buitenlandse bibliotheek, per band € 17,00
A4 artikel kopie papier/digitaal uit binnenlandse bibliotheek 
 
€ 6,50
A3 artikel kopie papier/digitaal uit binnenlandse bibliotheek 
 
€ 13,00
Kopie A4 papier/digitaal uit buitenlandse bibliotheek 1-10 pagina's € 12,00
Kopie A4 papier/digitaal uit buitenlandse bibliotheek 11-20 pagina's € 21,00
Kopie A4 papier/digitaal uit buitenlandse bibliotheek 21-30 pagina's € 30,00
Kopie A4 papier/digitaal uit buitenlandse bibliotheek 31-40 pagina's € 39,00
Scan/kopie boek Nader te bepalen

Kosteloos of met korting lenen bij andere bibliotheken

Als student of medewerker van de Universiteit Utrecht kunt u kosteloos lenen bij alle andere Nederlandse universiteitsbibliotheken en bij de bibliotheek van de Hogeschool Utrecht. U haalt het gereserveerde materiaal daar af. 
Studenten van de Universiteit Utrecht krijgen 50% korting op het lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek

Reglement

U bent gehouden aan het Reglement.

Waar vind ik uitleg over het gebruik van WorldCat?
Ik ben off-campus. Hoe log ik in?

Iedereen die off-campus is en een zoekactie doet in WorldCat, krijgt dit scherm te zien:

UB-WorldCat-authentication-required

 

  • Bent u student of medewerker van de Universiteit Utrecht, klik dan op Sign into Utrecht University Library en vul uw Solis-id en wachtwoord in. Vervolgens kunt u gaan zoeken in WorldCat.  Aanvragen van een boek doet u door te klikken op:

UB-WorldCat-knop-request-item

Daarna wordt u gevraagd nogmaals in te loggen. Kies SolisID voor UU, of UserID voor UMC.

UB-WorldCat-Maak-een-keuze

  • Bent u niet verbonden aan de Universiteit Utrecht,  kies dan in het eerste scherm voor Continue as guest.  Vervolgens kunt u gaan zoeken in WorldCat. Aanvragen doet u door op de blauwe knop Request item @UU te klikken. U wordt gevraagd nogmaals in te loggen. Kies Lenersbarcode en log in met de negen cijfers van de barcode op uw lenerspas en het bijbehorende wachtwoord. N.B. Off campus heeft u geen toegang tot het digitale materiaal waar de universiteitsbibliotheek een licentie voor heeft.  On campus heeft u daar wel toegang toe.

Zoekvragen

Hoe zoek ik in WorldCat binnen de collectie van de bibliotheek?

Publicaties uit de collectie van de universiteitsbibliotheek komen automatisch bovenaan de lijst van zoekresultaten. Binnen WorldCat is er ook de optie om te filteren op materiaal van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, bij de zoekresultaten links in het scherm onder Library.

UB-WorldCat-screenshot-lokaal-zoeken-collectie-UB

Hoe vind ik de juiste editie van een publicatie?

De handigste manier om een bepaalde editie te vinden, is het jaar van uitgave toe te voegen aan uw zoekopdracht.

U kunt ook klikken op View all editions & formats. In de lijst die dan verschijnt, staan alle edities van een publicatie die toegangkelijk zijn via de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Wilt u vanaf het begin van je zoekactie meteen alle edities zichtbaar maken in de zoekresultaten? Vink dan de optie Group related editions and formats links bovenaan de zoekresultatenlijst uit.

In WorldCat staat dat de bibliotheek een publicatie heeft, maar ik krijg geen toegang?

Soms komt het helaas voor dat de links in WorldCat niet goed werken. Zoek de titel dan op in een ander zoeksysteem, zoals Google Scholar, en gebruik de UBUlink om toegang te krijgen.

Bekijk de pagina over online toegang voor meer informatie.

Hoe zoek ik op auteur in WorldCat?

Als u op zoek bent naar alle publicaties van één auteur in WorldCat, gebruik dan in "Advanced Search" het auteursveld.  Dit vindt u bij "Search index".

Tips bij het zoeken naar auteur:

  • Zoek alleen op de achternaam van de auteur. In sommige titelbeschrijvingen worden namelijk alleen de initialen van de auteur gebruikt en die krijgt u niet te zien als u op voornaam zoekt.
  • Heeft u te veel resultaten, gebruik dan de auteursfilters in de zoekresultaten.
  • U kunt in het zoekveld "auteur" ook zoeken op een organistatie of instelling als auteur.
Waarom verschillen de resultaten bij dezelfde zoekactie?

WorldCat is een dynamisch systeem. Er worden voortdurend nieuwe titels en gegevens aan het systeem toegevoegd. Daarom kunt u steeds andere zoekresultaten tegenkomen als u WorldCat gebruikt.

Hoe zoek ik oude drukken, kaarten, bladmuziek, testmateriaal, etc?

In de LibGuide Bijzonder materiaal vind u de beste manier om te zoeken naar bijzondere materiaaltypen in WorldCat. Het gaat om:

Contact

Heeft u vragen, neem contact op met de bibliotheek via bibliotheek@uu.nl