Kwaliteit van een wetenschappelijk tijdschrift is essentieel. De kwaliteit van open access tijdschriften staat echter nog dikwijls ter discussie. Daarom vindt u hier een aantal tips om de kwaliteit van een open access tijdschrift te beoordelen.

Is dit een goed open access tijdschrift?

Er zijn een aantal websites die tijdschriften beoordelen op kwaliteit, staat het tijdschrift in deze lijst dan voldoet het aan strenge kwaliteitsnormen:

 

 • Directory of Open Access Journals
  Alle tijdschriften die in de Directory of Open Access Journals (DOAJ) staan hanteren een vorm van peer review en garanderen daarmee een kwaliteitscontrole op de inhoud. In deze lijst staan alleen tijdschriften die volledig open access zijn.
   
 • Web of Science (Thomson Reuters) en Scopus (Elsevier)
  Web of Science en Scopus tonen alleen peer reviewed tijdschriften van voldoende kwaliteit, vaak met een impact factor. Veel open access tijdschriften bestaan nog niet lang genoeg om een impact factor te hebben, maar er zijn wel degelijk open access tijdschriften met een impact factor (bijv. PlosOne). Om open access tijdschriften wel een kans te geven wordt er gewerkt aan alternatieve criteria die de kwaliteit van deze tijdschriften kunnen meten.
 • Quality Open Access Market (QOAM)
  QOAM heeft als doel transparante informatie te geven over de kwaliteit in combinatie met een eventuele Article Publication Charge (APC) die wordt gevraagd. Hierbij is het peer review proces een belangrijk criterium. Onderzoekers en bibliotheken kunnen door middel van het geven van scores een oordeel vellen over de transparantie van de websites van open access en hybride tijdschriften.

Is dit een dubieuze open access uitgever?

In de afgelopen jaren zijn er tal van 'uitgevers' opgestaan die het open access uitgeefmodel misbruiken om geld te verdienen. Deze 'uitgevers' vragen APC’s zonder hiervoor fatsoenlijke redactionele diensten en peer review te organiseren.

U herkent deze ‘predatory publishers’ vaak aan agressieve marketingstrategieën en spam-mails. Toch kunnen hun tijdschriften op het eerste gezicht legitiem lijken. U kunt zelf een aantal dingen doen, die u helpen het kaf van het koren te scheiden:

 • Zijn de artikelen uit het tijdschrift terug te vinden in een betrouwbare database (Web of Science, Scopus, Directory of Open Access Journals, of een database voor uw eigen vakgebied?
 • Kent u de redactieleden van het tijdschrift en/of auteurs die in het tijdschrift hebben gepubliceerd? Neem eventueel contact met hen op.
 • Biedt de uitgever heldere informatie over peer review en de kosten voor open access?
 • Staat een registratrienummer (ISSN) van het tijdschrift op de website?
 • Is de uitgever of redactie lid van COPE, Committee on Publication Ethics of volgen zij deze richtlijnen? (Let op, ook goede tijdschriften zijn (nog) niet altijd lid van COPE).

Mocht u twijfelen of vragen hebben, neemt dan contact met ons op via bibliotheek@uu.nl.

Meer informatie over het kiezen van het juiste tijdschrift voor uw publicatie vindt u op de website http://thinkchecksubmit.org/.