Open access (OA) biedt u vrije, digitale toegang tot resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Wilt u meer weten over open access kijk dan op openaccess.nl. De Universiteitsbibliotheek biedt de volgende ondersteuning en diensten op het gebied van open access.

OPEN ACCESS PUBLICEREN

De Universiteitsbibliotheek adviseert onderzoekers graag bij open access publiceren, bijvoorbeeld:

Daarnaast maken we open access preserveren mogelijk via het Utrecht University Repository.

Wilt u als onderzoeker aan de Universiteit Utrecht een eigen open access tijdschrift starten, dan is dat mogelijk bij de publicatiedienst Uopen Journals.

OPEN ACCESS FONDS

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht kunnen zich sinds 2012 beroepen op het open access fonds van de universiteit om Article Processing Charges (APC's) te vergoeden. Het fonds dekt 50% van de open access kosten, mits een aanvraag aan de juiste voorwaarden voldoet.

AUTEURSRECHT

Met het auteursrechtinformatiepunt helpen wij onderzoekers, studenten, docenten en medewerkers om auteursrechtenkwesties op te lossen. Want auteursrecht is mede door open access en digitale ontwikkelingen belangrijker, maar ook complexer geworden.

RESEARCH DATA MANAGEMENT

Onderzoeksdata beschikbaar stellen voor hergebruik heeft diverse positieve effecten. Op de Research Data Management portal (Engels) vindt u tools en informatie over het beheren, beschrijven en ontsluiten van (open) onderzoeksdata.

OPEN SCIENCE

Open access is een van de aspecten van open science; het toegankelijker en transparanter maken van de gehele wetenschappelijke communicatiecyclus. Andere onderwerpen zoals open peer review en altmetrics (alternatieve citatiemetingen) zijn ook sterk in ontwikkeling. De bibliotheek volgt de bewegingen binnen open science op de voet en gaat hier graag met onderzoekers over in gesprek. Voor vragen en contact over open science mailt u naar bibliotheek@uu.nl