Open beschikbare bronnen tijdens coronacrisis

Gratis toegang tot onderzoeksinformatie rond het coronavirus

In de huidige crisis door de corona-pandemie, is het van extra groot belang dat onderzoekers, docenten, studenten, professionals, journalisten en anderen zo veel mogelijk zonder drempels kunnen beschikken over wetenschappelijke informatie. Het nationale platform voor open access bundelt informatie over dit onderwerp, bestaande uit:

Bekijk het overzicht op openaccess.nl

Open toegankelijke wetenschappelijke bronnen tijdens coronacrisis

Wereldwijd zijn universiteiten in gesprek met grote uitgeverijen om te kijken of zij hun wetenschappelijke literatuur, maar ook hun leermiddelen, (die beide vaak achter een pay-wall staan of restricties in het gebruik hebben) vrij beschikbaar willen maken tijdens deze coronacrisis. Daarnaast is al een deel van de literatuur in open access verschenen. Veel uitgeverijen geven hier gehoor aan en stellen hun tijdschriften, artikelen en leermiddelen open voor iedereen. Hierdoor zijn veel ebooks nu bijvoorbeeld zonder restricties te raadplegen en heeft u soms toegang tot materiaal, zelfs wanneer de Universiteit Utrecht daar geen licentie voor heeft. Heeft u specifieke vragen over de toegang tot materiaal? Neem contact op via bibliotheek@uu.nl en we helpen u graag verder.