Bent u op zoek naar bladmuziek? Hier vindt u alle mogelijkheden op een rij.

Collectie bladmuziek

De collectie bladmuziek is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek en niet voor de uitvoeringspraktijk. U kunt in de catalogus via geavanceerd zoeken filteren op bladmuziek en op componist, titel en genre zoeken.   
De oorspronkelijke notatie van muziek van voor 1800 wijkt vaak nogal af van de moderne bladmuzieknotatie. De bibliotheek heeft veel van deze oorspronkelijke notaties op microfilm, microfiche of foto. Het betreft meestal afbeeldingen van oude handschriften of oude drukken uit andere bibliotheken.

Hoe staat de bladmuziek in de kast?

De bladmuziek is geordend naar vorm.

Signatuur  
Pa 4 Grote partituur
Pa 8 Kleine partituur
Kam Kamermuziek
Klav Klaviermuziek
Klav obl Klaviermuziek oblong
Kl uittr Klavieruittreksel
Zg Zang
Serie Overzichtswerken per componist, genre of tijdsperiode

Oudere en minder gebruikte boeken en papieren worden bewaard in het depot en kunt u aanvragen via de catalogus.

Elders in Nederland

U kunt elders in Nederland zoeken via Picarta. Via Geavanceerd zoeken kunt u bij materiaalsoort voor bladmuziek kiezen.

Digitale bronnen

Veel bladmuziek is digitaal beschikbaar, bijvoorbeeld via het International Music Score Library Project (IMSLP). U dient zich wel te realiseren dat het hierbij vaak om verouderd materiaal gaat dat dus niet voldoet aan de huidige wetenschappelijke inzichten.

Hulpmiddelen bij het zoeken

U kunt gebruik maken van thematische catalogi (zoals de  oeuvrecatalogus van Johann Sebastian Bach met BWV nummers) om meer gegevens over een compositie te  vinden, bijvoorbeeld een opusnummer. Ook  in de Grove Music Online, onderdeel van de Oxford Music Online, wordt per componist een overzicht van works gegeven. Veel bladmuziek van minder bekende componisten is nooit in druk verschenen, maar bestaat alleen in handschrift. U kunt vaak in Grove Music Online of RISM Online Cataloguie of Musical Sources zien of er een gedrukte versie bestaat. Hierin worden ook vindplaatsen van de handschriften vermeld.

Meer informatie?

U vindt in de Libguide Bladmuziek meer informatie.