Kwaliteit en open access

De kwaliteit van wetenschappelijke tijdschriften is zeer belangrijk. Omdat open access tijdschriften relatief jong zijn, leven er veel vragen over de kwaliteit ervan. Ook zijn er open access tijdschriften van zogenaamde 'predatory publishers' die het niet zo nauw nemen met kwaliteit en die niet doen wat ze beloven.

Hoe vermijd ik tijdschriften van predatory publishers?

  1. Check of het open access tijdschrift is opgenomen in de Directory of Open Access Journals (DOAJ). Dat is een streng gecontroleerde lijst. Zo ja, dan is het aannemelijk dat het tijdschrift betrouwbaar is. Zo niet:
  2. Check of de uitgever lid is van COPE of OASPA. Zo ja, dan zit u goed. Zo niet:
  3. Check dan of u iemand uit de redactie van het tijdschrift kent. Neem met hem/haar contact op en vraag of zij inderdaad editor zijn en of het tijdschrift goede peer reviews heeft. Kent u niemand uit de redactie:
  4. Kijk dan of u een van de auteurs van recente artikelen kent. Neem daar contact mee op en vraag naar ervaringen en peer reviews.
  5. Heeft u nog twijfels, neem dan contact op met de bibliotheek of overweeg publicatie in een ander tijdschrift.

Meer informatie

  • Naast de DOAJ kunt u ook in Web of Science of Scopus een tijdschrift opzoeken. Ook deze databases hanteren  strenge kwaliteitscriteria.
  • Op de websites Quality Open Access Market (QOAM) en SciRev delen onderzoekers hun ervaringen met tijdschriften en kunt u zelf uw ervaring achterlaten.
  • De article processing charge (APC) is geen maat voor de kwaliteit van een tijdschrift. Er zijn goede open access tijdschriften die geen kosten berekenen aan de auteur.
  • Meer informatie vindt u op de website Think Check Submit.