DataverseNL is een dienst beheerd door DANS en biedt u de mogelijkheid om datasets te archiveren en delen.

Online opslaan en beheren van verschillende soorten data

DataverseNL is bedoeld voor onderzoeksgroepen en projecten binnen universiteiten in Nederland. Het biedt de mogelijkheid een grote verscheidenheid aan wetenschappelijke data op een veilige en duurzame wijze in een online omgeving op te slaan in uw eigen beheer: teksten en ruwe onderzoeksdata, maar ook foto’s en complete databases, met een maximum van 2 GB per file.
Denk aan zowel digitaal onderzoeks- als onderwijsmateriaal.

Ontsluiten van data op eigen voorwaarden

Met behulp van DataverseNL kunt u daarnaast uw opgeslagen gegevens op een gebruiksvriendelijke wijze ontsluiten, wat u de gelegenheid biedt om uw data met andere wetenschappers of geïnteresseerden te delen. Echter, u houdt nadrukkelijk zelf de regie over wie toegang krijgt tot welk materiaal. Een andere optie die DataverseNL aantrekkelijk maakt voor onderzoekers is de mogelijkheid om naar opgeslagen datasets te verwijzen met behulp van een URL, en te linken aan bijvoorbeeld (wetenschappelijke) publicaties. DataverseNL maakt gebruik van persistent URL’s, waarmee data permanent bereikbaar blijven, ook als die data naar een andere locatie worden verplaatst. Binnen een Dataverse kunnen door de curator van de Dataverse verschillende rechten worden toebedeeld: gebruiker, medewerker, of curator.

Aanvragen en kosten

De dienst is op iedere computer en plaats online te raadplegen met uw Solis-id, zodat u altijd en overal uw gegevens kunt beheren. Voorlopig kunnen onderzoekers en docenten van de Universiteit Utrecht kosteloos gebruikmaken van DataverseNL. De dienst blijft in ieder geval gratis beschikbaar tot een data-omvang van 5 GB.
Bij een grotere omvang kunnen er kosten in de toekomst in rekening worden gebracht, ter indicatie: maximaal €7,50 per GB per jaar.

Een Dataverse kan aangevraagd worden via: bibliotheek@uu.nl. U logt in op https://dataverse.nl/dvn/ (met uw Solis-id en bijbehorend wachtwoord) en kunt direct aan de slag met uploaden, opslaan, archiveren en ontsluiten.

Meer informatie

Neem contact op met één van de specialisten bij de Universiteitsbibliotheek
Stel uw vraag via bibliotheek@uu.nl