De collectie Muziekwetenschap bestrijkt de Westerse muziekgeschiedenis vanaf de oudheid tot nu. Daarnaast is literatuur op het gebied van de niet-Westerse muziek aanwezig, voorzover relevant voor de Westerse muziek. De collectie bevat boeken en tijdschriften, audiovisuele materialen, muziekinstrumenten en digitale materialen.

Hoe zoek ik in de collectie?

Boeken en tijdschriften

De boeken staan op onderwerp (Pdf). Alle boeken en cd’s kunt u opzoeken en reserveren in de catalogusAanwinsten - overzicht van nieuw binnengekomen boeken, bladmuziek en cd's. E-books staan in de catalogus met een link naar de volledige tekst (toegang met solis-id). Specifiek e-book voor Muziekwetenschap: Marcus van Crevel "Editing Mensural Music since Bellermann. A New Approach to Old Music"

Er is een lijst van digitale tijdschriften en u vindt in verschillende zoeksystemen voor muziekwetenschap, artikelen en naslagwerken.

Bladmuziek

De collectie bladmuziek omvat alle terreinen van de Westerse muziekgeschiedenis. De meeste wetenschappelijke edities van het complete werk van componisten zijn aanwezig, naast veel andere edities van wetenschappelijke aard (b.v. reeksen gewijd aan bepaalde typen bronnen of muzikale genres, of nationale of regionale muzikale tradities). Het belangrijke repertoire vanaf ca. 1700 is meestal ook in een separate, uitleenbare uitgave aanwezig.

Dvd's en games

Ter ondersteuning van het onderwijs over muziekwetenschap, is er in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad een collectie Audio-visueel, met dvd's (speelfilms, documentaire, televisieseries) en games. De collectie is opgenomen in de catalogus.
Games zijn te leen, maar hardware voor games mag alleen worden geleend door studenten die games voor hun opleiding bestuderen.

Foto's: Josquin-archief

Het Josquin-archief bevat enige duizenden foto's van Midden-Europese, Italiaanse en Spaanse bronnen voor de Franco-Vlaamse polyfonie. De nadruk ligt op bronnen van belang voor het werk van Josquin des Prez. U kunt het Josquin-archief raadplegen via de servicebalie van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad.

Foto's: Fotogram-archief

Het Fotogram-archief bevat foto’s van handschriften en vroege drukken uit de periode van ‘Weense Klassieken’ (collectie Hoboken) en op het gebied van de Italiaanse opera tot ca. 1800;
de Leidse en Bossche koorboeken; autografen en vroege afschriften van het werk van Alphons Diepenbrock. U kunt het Fotogram-archief raadplegen via de leeszaal Bijzondere Collecties (Universiteitsbibliotheek Uithof).

Orgelarchief

De Universiteitsbibliotheek Utrecht beheert een aantal belangrijke archieven van Nederlandse orgelbouwers en orgeldeskundigen. U kunt deze raadplegen in de leeszaal Bijzondere Collecties (Universiteitsbibliotheek Uithof). Informatie over dit archief en de beschrijving van een aantal archiefinventarissen kunt u vinden in de database Utrechts Orgelarchief.

Muziekinstrumenten

De muziekinstrumenten in het bezit van de Universiteit Utrecht zijn opgenomen in de database Muziekinstrumentencollectie. U vindt daar afbeeldingen en beschrijvingen plus informatie over de herkomst van de instrumenten.

Tips, achtergronden en training

Voor tips, achtergronden en training bij zoeken naar en omgaan met wetenschappelijke informatie zie Libguides bijvoorbeeld  LibGuide bladmuziek

Aanschafwens?

U kunt een aanschafwens indienen via het formulier.

Wie gaat er over de collectie?

Telefoon: 061 326 3742
Vakspecialist Geesteswetenschappen

Praktische vragen

Heeft u vragen over de dienstverlening van de bibliotheek? Vragen over lenen, verlengen, reserveren? Is er een storing? Heeft u een klacht of suggestie?

Heeft u een vraag over lenen? Vermeld dan uw lenerspasnummer.