Een betrouwbaar open access tijdschrift vinden

De article processing charge (APC) is geen maat voor de kwaliteit van een tijdschrift. Er zijn goede open access tijdschriften die geen kosten berekenen aan de auteur. Helaas zijn er uitgevers actief die wel publicatiekosten incasseren maar in ruil hiervoor geen redactionele diensten leveren en geen peer review toepassen, zogenaamde ‘predatory publishers’.

Ga daarom altijd goed na of een tijdschrift betrouwbaar is:

 1. Check of het open access tijdschrift is opgenomen in de Directory of Open Access Journals (DOAJ), Web of Science of Scopus. Deze databases hanteren  strenge kwaliteitscriteria. Zo ja, dan is het aannemelijk dat het tijdschrift betrouwbaar is. 
  Zo niet:
 2. Check of de uitgever lid is van COPE of OASPA. Zo ja, dan zit u goed.
  Zo niet:
 3. Check dan of u iemand uit de redactie van het tijdschrift kent. Neem contact op en vraag of zij inderdaad editor zijn en of het tijdschrift goede peer reviews heeft. 
  Kent u niemand uit de redactie:
 4. Kijk dan of u een van de auteurs van recente artikelen kent. Neem daar contact mee op en vraag naar ervaringen en peer reviews.
 5. Heeft u nog twijfels, neem dan contact op met de bibliotheek of overweeg publicatie in een ander tijdschrift.

Meer informatie

Op de websites Quality Open Access Market (QOAM) en SciRev delen onderzoekers hun ervaringen met tijdschriften en kunt u zelf uw ervaring achterlaten.

Hier leest u meer over malafide tijdschriften en conferenties herkennen.

Bij Think Check Submit vindt u nog meer tips.

Hulp nodig?

Neem contact op met de bibliotheek voor hulp bij het kiezen van een tijdschrift.