Preprints

Een preprint is een conceptversie van een artikel dat (nog) niet door collega's is beoordeeld. U kunt een preprint delen op een preprint server of trusted repository, zelfs voordat u het hebt ingediend bij een tijdschrift. 

Waarom zou ik een preprint delen? 

Het publiceren van een artikel in een tijdschrift kan enkele maanden of zelfs langer duren. Als u de preprint deelt, zijn uw resultaten onmiddellijk beschikbaar. Het kan resulteren in extra peer of community feedback die u kunt gebruiken om uw publicatie te verbeteren.  

Waar kan ik een preprint delen? 

U kunt uw preprint delen op een zogenaamde preprint server. De meeste van deze servers richten zich op specifieke disciplines zoals geneeskunde (medRxiv), biologie (bioRxiv) of sociologie (SocArXiv). Er zijn ook preprint servers voor alle disciplines (bijv. Zenodo)   

Hoe zit het met het beleid van tijdschriften? 

De meeste tijdschriften aanvaarden inzendingen van papers die al als preprint zijn gedeeld. Je kunt het preprintbeleid van de grote uitgevers bekijken op de Sherpa/Romeo website. 

Zijn preprints vindbaar in zoekmachines?  

De meeste preprint servers en vertrouwde repositories worden geïndexeerd door grote zoekmachines zoals Google Scholar en academische informatiedatabases zoals Dimensions, LENS en EuropePMC. 

Een handige bron is de praktische gids over preprints (gepubliceerd oktober 2021) opgesteld door het VSNU/Nederlands Bibliotheek Consortium en de Nederlandse Onderzoeksraad - NWO.