ORCID

Neem een ORCID iD om de zichtbaarheid van u en uw onderzoek te vergroten en tijd te besparen met het indienen van manuscripten en subsidieaanvragen.

Wat is ORCID?

Een ORCID iD is een persoonlijke identifier voor onderzoekers. ORCID is gratis, open source, niet commercieel en community driven.

Een ORCID iD is wat een ISBN is voor boeken en een DOI voor artikelen. Elke ORCID iD heeft een opbouw van vier keer vier getallen: 0000-0001-6022-2666. Dit maakt het mogelijk dat andere onderzoeksystemen en diensten direct weten wie u bent, zelfs al heeft u veel (bijna) naamgenoten in hetzelfde vakgebied.

Het geeft u een unieke en persoonlijke persistent identifier en een pagina, waarop uw werk automatisch zichtbaar wordt. Uw ORCID iD is niet aan een instelling gebonden en de opgenomen onderzoeksactiviteiten neemt u dus mee als u bij een andere instelling gaat werken.

Wat zijn de voordelen van ORCID?

Het gebruiken van een ORCID iD maakt het waarschijnlijker dat u erkenning krijgt voor uw werk. ORCID is onafhankelijk en wordt gesteund door verschillende partijen uit de onderzoeksinfrastructuur. Daarom wordt u met uw ORCID iD overal herkend. U kunt uw ORCID iD gebruiken bij het aanvragen van onderzoekssubsidies, bij het indienen van een manuscript, bij peer review en bij het lidmaatschap van organisaties. Een ORCID iD vergemakkelijkt ook het onderhoud van andere onderzoeksprofielen zoals SCOPUS en ResearcherID. U haalt het meeste uit uw account als u het vult met uw wetenschappelijke output. Dit kan een automatisch proces zijn, bijvoorbeeld als u Crossref gebruikt.

ORCID en Pure

Pure is het onderzoeksinformatiesysteem van de Universiteit Utrecht. In Pure wordt de onderzoeksoutput van Utrechtse wetenschappers verzameld om vervolgens bijvoorbeeld op de profielpagina's (www.uu.nl/medewerkers) getoond te worden. Pure biedt een aantal mogelijkheden om (semi)automatisch onderzoeksoutput toe te voegen. Door ook hier uw ORCID iD te gebruiken, kan dit sneller, eenvoudiger en nauwkeuriger.

Uw koppelt uw ORCID iD gemakkelijk aan Pure door in Pure te gaan naar uw 'Personal overview' en daar 'Edit profile' te selecteren. U klikt vervolgens op de optie 'Create or connect your ORCID iD'. (Voor het gebruik van Pure en ORCID bij het UMC Utrecht vindt u specifieke informatie op Connect.)

Screenshot van Pure waarin u de optie om ORCID te koppelen ziet

Heeft u al een ORCID iD dan kunt u deze direct koppelen. Heeft u nog geen ORCID iD dan volgt u eerst de stappen om een account te registreren. U kunt hiervoor elk gewenst mailadres gebruiken, dit hoeft niet uw universitaire mailadres te zijn.

Hoe meld ik me aan?

Ga naar ORCID.org en maak een ORCID iD aan in drie makkelijke stappen.

Hulp nodig?

Als u verder nog vragen heeft of hulp nodig hebt met het aanmaken en vullen van uw ORCID iD, neem dan contact op.