Hoe kan ik open access publiceren?

Door te publiceren in open access biedt u vrije, onmiddellijke, online en full-text toegang tot uw wetenschappelijke informatie. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken.
Ook is het belangrijk om te weten hoe u een betrouwbaar open access tijdschrift kunt vinden.

Er zijn verschillende manieren waarop u in open access kunt publiceren:

De groene route volgen

U deponeert een versie van uw artikel in de Utrecht University Repository.
Lees hier wat u moet weten over de groene route.

De gouden route volgen

U publiceert in een open access tijdschrift dat wordt gepubliceerd op het platform van een uitgever. Aan deze route kunnen publicatiekosten verbonden zijn, de ‘article processing charges’ (APC’s).

De hybride route volgen

U publiceert in een tijdschrift van een uitgever waarin sommige artikelen open access beschikbaar zijn, en andere alleen tegen betaling van abonnementskosten. In dit geval koopt u als auteur het artikel vrij voor beschikbaarstelling aan niet-abonnees.

De diamanten route volgen

U publiceert in een open access tijdschrift zonder dat APC’s en abonnementskosten hoeven te worden betaald. In dit geval worden de publicatiekosten vaak gedragen door een instituut of een fonds.

De Open Access Journal Browser

De Open Access Journal Browser is een handig hulpmiddel om te zien in welke tijdschriften u als auteur van de Universiteit Utrecht gratis of met korting kunt publiceren.

Informatie over Open Access-voorwaarden per tijdschrift

Bij SHERPA Romeo kunt u per tijdschrift vinden of en welke versie van uw artikel u open access beschikbaar mag stellen in een repository, welke embargoperiode wordt gehanteerd en welke voorwaarden daarbij gelden.