Ben ik verplicht om open access te publiceren?

De Nederlandse overheid heeft al in 2013 het standpunt ingenomen dat publiek gefinancierd onderzoek in principe vrij toegankelijk moet zijn. De ambitie is dat in 2020 honderd procent van de Nederlandse wetenschappelijke publicaties open access is. 

Grote onderzoeksfinanciers stellen open access verplicht

Is de Europese Unie uw onderzoeksfinancier? Dan bent u verplicht een kopie van uw publicatie open access beschikbaar te stellen. De EU accepteert een embargoperiode van maximaal 6 maanden (Sciences) of 12 maanden (Social Sciences & Humanities).
 

Ook Nederlandse subsidieverstrekkers hebben richtlijnen over open access.
 

 • NWO
  Onderzoeksfinancier NWO verplicht u om een een kopie van uw publicatie open access beschikbaar te stellen. NWO accepteert geen embargoperiode. Onder publicaties worden zowel (peer reviewed) artikelen als boeken (monografieën, edited volumes, proceedings en hoofdstukken) verstaan. NWO heeft een voorkeur voor de gouden route. Als dat niet mogelijk is, staat NWO zelfarchivering toe.
  Lees hier alle richtlijnen van NWO.
   
 • ZonMw
  ZonMw stelt als voorwaarde dat projectresultaten 'zo snel mogelijk' open access beschikbaar worden gesteld.
  Lees hier de subsidiebepalingen.

Andere onderzoeksfinanciers

Wordt uw onderzoekssubsidie verstrekt door een andere partij? Kijk dan in de SHERPA Juliet-database welke open access-eisen uw financier stelt.

Naar de SHERPA Juliet-database

Hebt u vragen?

Neem contact met ons op als u vragen hebt over het voldoen aan open access-eisen van uw financier.