Onderwijsmateriaal publiceren in het onderwijsrepository

Het (open) delen van onderwijsmateriaal wordt steeds belangrijker. De Universiteitsbibliotheek Utrecht helpt docenten hiermee door een repository aan te bieden voor onderwijsmaterialen.

Hoe werkt het?

De Universiteit Utrecht gebruikt figshare als platform waarop docenten onderwijsmateriaal, dat binnen de universiteit wordt gemaakt, kunnen opslaan en delen. Je hebt zelf controle over de manier waarop je materiaal deelt met anderen. Het is mogelijk onderwijsmateriaal open te publiceren zodat het toegankelijk is voor iedereen dankzij een persistent identifier en het toepassen van een Creative Commons licentie. Het is ook mogelijk om via een (tijdelijke) privélink het materiaal te delen.

Bij het samenstellen van onderwijsmateriaal moet je rekening houden met andermans auteursrecht. Wanneer je onderwijsmaterialen wilt delen buiten de universiteit komen er een aantal aandachtspunten bij, zo kun je bijvoorbeeld niet terugvallen op de Easy Accessregeling. Bovendien moet je keuzes maken ten aanzien van je eigen auteursrecht. Het Auteursrechteninformatiepunt kan je hier meer informatie over geven.

Naar figshare

Maak je voor het eerst gebruik van het onderwijsrepository? Neem dan contact op met de universiteitsbibliotheek.

Waarom onderwijsmateriaal delen?

Binnen de Universiteit Utrecht wordt met veel inspanning van docenten onderwijsmateriaal ontwikkeld. Of het nu gaat om ‘traditionele’ vormen als presentaties of om ‘innovatieve’ vormen als e-modules: de hoeveelheid materiaal groeit. Sommige materialen, zoals e-lectures, worden centraal bewaard. Andere materialen staan op harde schijven of USB-sticks, waardoor ze lastig zijn te hergebruiken terwijl dat wel zou kunnen. De kwaliteit van het onderwijs stijgt namelijk als docenten niet telkens het wiel opnieuw uitvinden, en kunnen leren van elkaars materialen. Uitwisseling over de grenzen van de opleiding, faculteit, universiteit heen maakt kruisbestuiving en nieuwe samenwerkingsverbanden mogelijk.