Linken naar bronnen in onderwijsmateriaal

Als docent moet u het aantal overnames van auteursrechtelijk beschermde bronnen in uw onderwijsmateriaal beperken (volgens de Easy Access-regeling). Gebruik daarom bij voorkeur links. U vindt hier advies over het optimaal linken naar bronnen in uw onderwijsmateriaal.

Waar moet ik rekening mee houden?

Er zijn twee dingen om rekening mee te houden als u links opneemt in uw onderwijsmateriaal:

1. De link moet tenminste gedurende het onderwijsblok werken (zie: permanente links)
  2. Uw studenten moeten toegang hebben tot het materiaal (zie: proxylinks

Permanente links

Als u in een reader of ander onderwijsmateriaal een link opneemt, wilt u er zeker van zijn dat uw studenten die in ieder geval voor de duur van het onderwijsblok kunnen gebruiken. Daarom is het aan te raden een permanente link gebruiken.

U herkent permanente links aan termen als: permalink, stable URL, deeplink, get link, jumpstart, DOI of een van deze iconen: Iconen permanente links

Geen permanente link gevonden?

Als u geen permanente link gevonden heeft, dan gebruikt u de URL van de gevonden publicatie. Deze link is waarschijnlijk niet permanent geldig.

Proxylinks

Het is van belang dat studenten toegang hebben tot de publicaties waar u naar linkt in uw onderwijsmateriaal. Voor gelicenseerd materiaal is hiervoor een proxylink nodig. Studenten hebben dan toegang met hun Solis-id en -wachtwoord.

Een proxylink maken met de link generator

Om een proxylink te maken, plakt u de permanente link in het invulveld van de link generator. U klikt op Generate en er rolt een permanente, geproxiede link uit. Gebruik deze link in uw onderwijsmateriaal en uw studenten hebben gedurende het onderwijsblok gemakkelijk toegang tot de betreffende publicatie.

Open Access materiaal

Links naar vrij toegankelijke (oftewel open access) bronnen zijn altijd beschikbaar voor uw studenten. U kunt dit materiaal meestal herkennen aan het oranje open access icoon.Open Access icoon Voor links naar open access materiaal zijn geen proxylinks nodig.

Contact over links in onderwijsmateriaal.