Dr. M.A.E. (Marjan) van Hagen

Dr. M.A.E. (Marjan) van Hagen

Assistant Professor
Animal Behaviour
+31 30 253 2186

Dr. Marjan A.E. van Hagen is in 1996 afgestudeerd als dierenarts voor gezelschapsdieren in Utrecht. Na een aantal jaren in de algemene praktijk gewerkt te hebben is zij de praktijk gaan combineren met genetisch-epidemiologisch onderzoek aan het departement Geneeskunde voor Gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde. Een belangrijke conclusie van dit onderzoek was dat een rationeel fokbeleid op basis van o.a. verwantschap, ziektefrequentie en fokwaarden de verspreiding van erfelijke problemen kan voorkomen. Na haar promotie in 2004 heeft zij binnen diverse organisaties bijgedragen aan de ontwikkeling van beleid ter bevordering van de gezondheid en het welzijn van dieren. In maart 2016 is Marjan de facto erkend als Europees Veterinair Specialist in Dierenwelzijn, Ethiek en Recht en is zij Diplomate of the European College of  Animal Welfare and Behavioural Medicine in the subspecialty of Animal Welfare Science, Ethics and Law. 

Sinds 1 mei 2015 werkt Marjan bij het departement Dier in Wetenschap en Maatschappij van de faculteit Diergeneeskunde en is zij o.a. als dierenarts betrokken bij de Gedragskliniek voor Dieren. Deze Gedragskliniek bestaat uit een klein en gepassioneerd multidisciplinair team, bestaande uit dierenartsen, gedragsbiologen en een psycholoog. Samen doorgronden zij alle aspecten van een gedragsprobleem en stellen een persoonlijk behandelplan op dat is afgestemd op de behoefte van zowel het dier als zijn eigenaar.

Naast haar klinische werkzaamheden houdt zij zich bezig met het onderwijs aan de bachelor en master diergeneeskundestudenten.