Cyberspace cowboys
Jeugdreclassering in Verbinding (JRiV) is tussen 2022 en 2024 ontwikkeld als landelijk uniforme werkwijze voor jeugdreclassering, met ruimte voor maatwerk, waarmee beoogd wordt de effectiviteit van de aanpak van jeugdcriminaliteit en de verdere ontwikkeling van evidence-based interventies voor risicojongeren te versterken (Kamerbrief over de ontwikkelingen in jeugdcriminaliteit, 23 juni 2021). De ontwikkeling van JRiV zou in 2024 worden afgerond en vervolgens landelijk geïmplementeerd. Naast de nieuwe methodiek wordt ook een nieuwe menukaart/routekaart geïntroduceerd ter ondersteuning van de (juridische) besluitvorming door de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtspraak, die jeugdreclassering respectievelijk kunnen adviseren, eisen en opleggen.
Om deze nieuwe werkwijze te laten slagen, dat wil zeggen te laten bijdragen aan de veiligheid van de samenleving en de positieve ontwikkeling van jongeren, zijn succesvolle implementatie en het waarborgen van de programma-integriteit cruciaal. Voorliggende procesevaluatie heeft tot doel de ontwikkeling en implementatie van JRiV en de ervaringen met deze nieuwe methodiek en werkwijze in kaart te brengen, om eventuele knelpunten te identificeren en aanbevelingen te doen voor verbetering.
Effectiveness of intervention focussing on juvenile organised crime involvement
Unconsensual sexting is a topic that attracts a lot of media attention. Not surprising when you consider that the consequences for victims are similar to those of traumatic experiences such as sexual assault and rape. Unwanted sexting not only has major consequences for victims, but can also have far-reaching consequences for the perpetrators. With the research project Let's talk about sexting! we investigate which factors explain this form of digitised juvenile delinquency. We also investigate whether the current programmes to reduce unconsensual sexting are sufficiently in line with these factors.