Drs. E.J. (Eric) Gouda

Information / Collection Specialist 
Onbekend Gebouw
Onbekend 9999
Kamer FORT HOOFD
9999 AA Onbekend

Drs. E.J. (Eric) Gouda

Information / Collection Specialist
Botanic Gardens
+31 30 253 9281
e.j.gouda@uu.nl

Collectiebeheer Botanische Tuinen Utrecht. Samen met mijn collega Hans Persoon vormen wij het collectiebeheer van de Botanische Tuinen HomePage. Hierin heeft ieder zijn eigen werkgebied, Hans is daarbij verantwoordelijk voor de Systeem- en Thema-tuin.

Als collectiebeheerder ben ik verantwoordelijk voor de opbouw en naamgeving van de plantencollectie op het binnen-fort (waaronder de Rotstuin) en de tropische collecties in de kassen.

Mijn specialisatie is Bromeliaceae, met name het geslacht Tillandsia, daarnaast Bromeliaceae van Noordelijk Z.-Amerika (Guiana's). Dit komt ook tot uiting in de collectie als een van de tuin-specialisaties.

Taxasoft en DELTA

Software voor de Taxonomie heeft al lange tijd mijn interesse, met name programmatuur gebaseerd op DELTA (DEscriptive Language for TAxonomy). Na zelf 5 jaar als Software Engineer gewerkt te hebben, heb ik getracht daar zelf een bijdrage aan te leveren. Onder de naam Taxasoft is de sofware te vinden op de diverse  DELTA HomePage paginas.

Hobbies (veel van mijn hobbies deel ik met Renate):
Het kweken van Tillandsia's (epifyten geslacht van de planten familie Bromeliaceae) is een van mijn grootste passies. Het fassineert me deze planten te zien opgroeien, hetgeen tergend langzaam gaat. Voor de meeste soorten duurt het ca. 10 jaar alvorens ze bloeibaar zijn. Ik ben hier al v.a. m'n 14e mee bezig, eerst in huis (terraria), maar nu heb hiervoor een serre achter het huis gebouwd.

Naast het kweken van planten houd ik me ook bezig met het kweken en houden van de zeer fraai gekleurde pijlgifkikkers (Dendrobatidae HomePage, zie ook de Salientia HomePage). Ik probeer me te specialiseren op de kleine soorten uit de Dendrobates quinquevittatus groep, die voornamelijk in Bromelia's leven. Ik houd de dieren in middelgrote gezelschaps-terraria in de huiskamer.

Sport moet, en zeker bij een zittend beroep! Natuurlijk ben ik een fervent sport beoefenaar en houd ik me sinds 1974 bezig met het Shaolin Ch'uan Fa, dit is een Chinese gevechtskunst o.a. aangeduid met Kempo/ Kung Fu. In 1980 is de Kempo Vereniging Shaolin Ch'uan Fa opgericht, waarvan ik tot op heden de hoofdtrainer ben (Utrecht). Het is meer dan sport alleen. We houden ons naast de gevechtskunst en een pittige conditietraining bezig met meditatie- en ademhalings-oefeningen (Ch'i of concentratie-energie), maar ook met de Filosofie en de Geschiedenis van het Shaolin. Het is niets teveel gezegd als ik zeg dat het Shaolin voor mij een leefwijze is geworden.

Als laatst wil ik nog het bespelen van Klassiek Gitaar noemen, waarbij ik me voornamelijk richt op de Baroque. Het liefst speel ik stukken van Johan Sebastiaan Bach, hoewel dat voor mij vaak te hoog gegrepen is en ik me teweinig tijd gun om de stukken in te studeren.