De modder onder onze schoenen onthult waar we vandaan komen, onderzoek laat zien waartoe dit kan leiden, samen met creativiteit en inzicht geeft dat ons een idee welke kant we op zouden moeten gaan.
September 1979 ben ik begonnen met een stage bij geochemie, ruim een half jaar later kreeg ik een echte baan op het isotopenlab, het werk bestond uit de voorbewerking en meting van monsters met de massaspectrometer. De monsters worden zodanig omgezet naar een meetbaar gas dat de isotopenverhouding gelijk blijft of de fractionatie bekend is. Toentertijd was er nog minder geautomatiseerd waardoor heel duidelijk was wat je deed, je zag bij wijze van spreken de CO2 naar het meetvat gaan.
Later is besloten de laboratoria bij de vakgroepen weg te halen en er één groot geologisch lab van te maken, derhalve werd de mogelijkheid te switchen veel groter. Deze kans is benut, ik heb gewerkt met de AAS, GC’s, en ASE. Bovendien veiligheidsinstructies en de intake van de monsters gedaan.
Sinds 2015 ben ik AMCP (arbo- en milieu contactpersoon) voor het UU lab in het GML (gemeenschappelijk milieu laboratorium).
In 2017 hebben we weer een eigen XRD gekocht waarvoor ik verantwoordelijk ben. De XRD vind ik een interessante techniek omdat er geen exacte getallen geproduceerd worden maar een soort vingerafdruk van het sample en het erna nog even puzzelen is wat voor mineraal er nu gemeten is. Soms is dat heel makkelijk, vaak is het duidelijk binnen de meettijd van het volgende monster en af en toe is het een heel gepuzzel. Ik leg uit hoe het werkt of achterhaal zelf, eventueel met de onderzoeker wat we gemeten hebben.
Mijn nieuwste taak is het beheer van het sedimentologie laboratorium, dat was tot een minimum beperkt in het oude gebouw en het is fijn nu weer een mooi werkbaar laboratorium op te zetten.
Ik maak creatief gebruik van gegevens uit verschillende disciplines, ik denk sowieso dat we vaker over de grenzen van ons eigen vakgebied moeten kijken. Soms gaan er in mijn hoofd toevallig laatjes open die vanuit een ander gezichtspunt niets met het probleem te maken hebben maar wel tot een oplossing kunnen leiden. Mijn zwakke plek is communicatie, soms heb ik al helemaal in beeld wat we zouden kunnen doen en vergeet dan uit te leggen hoe ik daar gekomen ben Dan helpt het als je doorvraagt. Ik ben goed in brainstormen als er af en toe ook een onzinnig voorstel tussen mag zitten.