Zuid-Afrika

De Universiteit Utrecht kent een lange en rijke traditie van onderwijs- en onderzoekssamenwerking met universiteiten in Zuid-Afrika. De vijf Utrecht University Partners (UUPs) in Zuid-Afrika zijn:

Ontwikkelingssamenwerking

Er wordt niet alleen op onderzoeksgebied samengewerkt. Samen met de Zuid-Afrikaanse UUPs zet de Universiteit Utrecht ook ontwikkelingsprojecten op voor onderwijs en onderzoek in Zuidelijk Afrika op. Daarnaast draagt de Universiteit Utrecht bij aan het vergaren en overdragen van kennis over Zuidelijk Afrika. Dit gebeurt onder meer met de speciale leerstoel voor Afrika: de Africa Chair.

African Fellowship Programma

Ieder jaar kunnen vijf Zuid-Afrikaanse master- en PhD-studenten (een per UUP) een beurs krijgen om drie tot zes maanden onderzoek te doen aan de Universiteit Utrecht. Het fellowship kan dienen ter verdieping van een lopende samenwerking of als onderdeel van een nieuw project. De vijf Zuid-Afrikaanse UUPs dragen de fellows voor.

Africa Chair

Een academicus van een van de vijf Zuid-Afrikaanse UUPs bezet de Africa Chair (opgericht in 2007). Deze leerstoelhouder levert enkele maanden een bijdrage aan postgraduate onderwijs en onderzoek aan de Universiteit Utrecht. De Africa Chair wordt om het jaar bezet voor maximaal drie maanden. De Universiteit Utrecht organiseert enkele malen per jaar een seminar of lezing over een Afrikaans thema. De leerstoelhouder van de Africa Chair is hierbij nauw betrokken.