Utrecht-Eindhoven alliantie

Focus op duurzame energie, medische beeldwetenschappen en regeneratieve geneeskunde

Utrecht-Eindhoven alliantie

Sinds 2011 hebben Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en TU Eindhoven een strategische alliantie met elkaar. Ze versterken hiermee de bestaande banden in onderzoek, onderwijs en kennisvalorisatie.

Introductiefilm strategische alliantie Eindhoven-Utrecht
Onderzoekers werken samen bij de Universiteit Utrecht

Virtual Research Institutes

Hedendaagse thema’s in gezondheid en energie vragen om een vernieuwde en universiteiten-overstijgende aanpak met multidisciplinair onderzoek. Vanuit Virtual Research Institutes gaan wetenschappers gezamenlijk te werk om problemen op het gebied deze thema's te onderzoeken.

Gezamenlijk onderwijs

Naast verschillende gezamenlijke onderzoeksprojecten bieden de Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Eindhoven en het UMC Utrecht gezamenlijk onderwijs aan:

  • Regenerative Medicine and Technology is een masteropleiding waarin biomedische wetenschap met technologie wordt gecombineerd. 
  • Medical Imaging is een masteropleiding waarin studenten hoogwaardige kennis en vaardigheden ontwikkelen op het gebied van medische beeldwetenschappen.
  • SUMMA tech is een opleiding voor arts/onderzoekers die een affiniteit hebben met techniek.

Samenwerking geïntensiveerd

Vanaf 2017 hebben de universiteiten van Utrecht en Eindhoven en het UMC Utrecht hun samenwerking geïntensiveerd. Zij investeren gedurende drie jaar 10 miljoen euro in het gezamenlijke Alliantie Fonds. De drie partijen willen door het combineren van hun expertises het gezamenlijke onderzoek naar een hoger niveau tillen en duurzaam maken. De eerste samenwerkingen richten zich onder meer op regenerative medicine, imaging, poreuze materialen en energie.

In 2019 heeft het Alliantie Fonds financiering toegekend aan de volgende projecten:

Profileringshoogleraar

De Universiteit Utrecht heeft in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven hoogleraar Keita Ito benoemd tot profileringshoogleraar Mechanobiologie in orthopedische regeneratieve geneeskunde bij het UMC Utrecht.

Contact Utrecht-Eindhoven alliantie