Wij en de anderen

De opening van het Humboldt Forum in Berlijn is onderwerp van verhitte publieke debatten. Prof. dr. Birgit Meyer schreef een kort essay in het Duits, Wir und die Anderen (Wij en de anderen), voor een speciale uitgave van het Rotary Magazin, getiteld Alles nur geklaut? (Alles gewoon gestolen?). 

Nieuw begrip van de wereld

In haar essay legt Meyer uit waarom de antropologie een centrale rol moet spelen bij de ontwikkeling van een nieuw begrip van de wereld. Dit nieuwe begrip moet ontwikkeld worden tegen de achtergrond van de erkenning van het koloniale verleden en de daaruit voortvloeiende mondiale verstrengelingen.

Birgit Meyer

Opgeleid als cultureel antropoloog en met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van onderzoek naar geleefde religie in Ghana, bestudeert Birgit Meyer religie vanuit een mondiaal, materieel en post-seculier perspectief. Drijfveer van haar onderzoek is het streven om de veranderende rol en plaats van religie in onze tijd te begrijpen en te laten zien dat wetenschappelijk onderzoek naar religie van centraal belang is voor een beter begrip van onze wereld in het begin van de 21ste eeuw. 

 

  • Titel: Wir und die Anderen
  • Auteur: Birgit Meyer
  • Uitgever: Rotary Magazin
  • Uitgave: 9/2021