10 december 2019

Verhalen van de drakendochter

Recentelijk verscheen bij uitgeverij Verloren het boek Verhalen van de drakendochter. Leven en werk van Maartje Draak (1907-1995)geschreven door onze onlangs overleden collega prof. dr. Wim Gerritsen.

Maartje Draak

Als een van de eerste onderzoekers in Nederland richtte Maartje Draak (1907-1995) zich op de relatie tussen de mondelinge overlevering van volksverhalen (zoals sprookjes) en de opkomst van schriftelijk vastgelegde middeleeuwse literatuursoorten (zoals Arturromans). Haar omvangrijk wetenschappelijk oeuvre heeft betrekking op de Middelnederlandse letterkunde en de Keltologie, met name de Ierse literatuur van de vroege Middeleeuwen. Ze was lector en later hoogleraar in Amsterdam en Utrecht en werd in 1955 als eerste vrouw gekozen tot lid van de Afdeling Letterkunde van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Prof.dr. W.P. Gerritsen
Prof. dr. W.P. (Wim) Gerritsen

Verhalen van de drakendochter

In deze biografie wordt het werk van Maartje Draak belicht tegen de achtergrond van de toenmalige universitaire studies in taal- en letterkunde. Hiernaast wordt aandacht besteed aan haar activiteiten als verzamelaar van Aziatische kunst, haar literaire voorkeuren, haar liefde voor boeken en vogels en haar columns in Raad en daad. Een portret van een kleurrijke, niet-alledaagse persoonlijkheid. Het boek bevat een bibliografie van de publicaties van Maartje Draak, samengesteld door Marc Schneiders† en Kees Veelenturf. Afgelopen week ontving het al een lovende recensie in Trouw.