Revolutionaire tijden. Politiek en idealen rond 1800

René Koekoek - Revolutionaire tijden politiek en idealen rond 1800

Onlangs schreef dr. René Koekkoek (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) een opiniestuk in Het Parool over weerstand tegen emancipatie, specifiek in de achttiende eeuw. Deze week verschijnt bij Ambo|Anthos uitgevers Koekkoek's nieuwe boek over maatschappelijke revoluties rond deze periode, getiteld Revolutionaire tijden. Politiek en idealen rond 1800.

Dr. René Koekkoek
Dr. René Koekkoek

Brandhaarden in de achttiende eeuw

De revoluties van de late achttiende eeuw staan zonder twijfel aan de basis van de democratische rechtsstaat, al zijn ze door historici vaak afgeserveerd als hopeloos naïef. Maar er zijn ook historici die deze revoluties juist overenthousiast de hemel in prezen. In Revolutionaire tijden neemt Koekkoek de lezer mee langs vier brandhaarden van de late achttiende eeuw: de rebellerende koloniën in Noord-Amerika, de dramatische zomermaanden van 1789 in Parijs, de Haïtiaanse Revolutie in de Caraïben en de eerste oefening in democratie op Nederlandse bodem: de Bataafse Republiek.

Revoluties in een nieuw licht

Koekkoek laat in zijn boek zien dat maatschappelijke revoluties altijd een mix zijn van dramatische omwentelingen en traumatische ervaringen, van idealen en pragmatische beslissingen, politieke en persoonlijke worstelingen, momenten van hoop en desillusie. Revolutionaire tijden is een wervelende en meeslepend geschreven ideeëngeschiedenis die een nieuw licht werpt op keerpunten uit verleden én heden. Koekkoek biedt een nieuw perspectief op onze ideeën over grondrechten, natie, burgerschap, soevereiniteit en gelijkheid.

Koekkoek beschrijft het veld van ideeën dat door de revoluties van de achttiende eeuw is ingezaaid in heldere, toegankelijke taal, vaak lijnen doortrekkend naar het heden.