Protestantism as a Worldwide Renewal Movement from 1945 until Today: Panoramic Survey

Jan Jongeneel

Links: Titelpagina van de Statenvertaling. Biblia. Bron: Wikimedia/Nederlands Bijbel Genootschap
Links: Titelpagina van de Statenvertaling. Biblia. Bron: Wikimedia/Nederlands Bijbel Genootschap

Emeritus hoogleraar Missiologie Jan Jongeneel publiceerde onlangs ‘Protestantism as a Worldwide Renewal Movement from 1945 Until Today: Panoramic Overview’. In het boek bespreekt hij het protestantisme in 199 landen ter wereld, met ruime aandacht voor mensenrechten en de moderne martelaren.

Tien procent van de wereldbevolking

Van de 199 landen zijn er op dit moment 28 met een protestantse meerderheid. In alle andere landen is het protestantisme in de minderheid en in enkele landen is de religie nagenoeg afwezig.

In totaal is ongeveer tien procent van de wereldbevolking protestant. Maar, schrijft Jongeneel, de invloed van het protestantisme op de wereld is vele malen groter.

Invloed en betekenis

Jongeneel schrijft ook dat het protestantisme de Bijbel tot meest verkochte boek ter wereld maakte, en bovendien zorgde voor meer gezangen dan elke andere religie. “Protestanten dromen van een universele taal, een universele geloofsbelijdenis en een universele gezang.”

Het boek belicht tevens de betekenis van protestantse Nobelprijswinnaars en martelaren, zoals Billy Graham, Martin Luther King, Desmond Tutu en Nelson Mandela.