19 september 2019

Nudging, makkelijke oplossingen voor moeilijke keuzes

Nudiging

Op dinsdag 24 september verschijnt Nudging, makkelijke oplossingen voor moeilijke keuzes van Denise de Ridder en Lars Tummers – een toegankelijk boek voor iedereen die op zoek is naar een uitweg uit de alom aanwezige keuzestress. ‘Ons doel voor dit boek is om de wetenschappelijke inzichten rondom nudging toegankelijk te maken voor het grote publiek,’ schrijven De Ridder en Tummers. ’Zo hopen we een brug te slaan tussen de wetenschappelijke literatuur en toepassingen in de praktijk.’

We zien het allemaal om ons heen: in onze wereld van overvloed worden we overdonderd door de hoeveelheid keuzes die we voortdurend en op elk niveau moeten maken. Of het nu gaat om met de trap of met de lift, welk soort koffie in welke hoeveelheid bij welk koffietentje, het best passende en goedkoopste telefoonabonnement van welke provider, maar ook: welke ziektekostenverzekering van welke zorgaanbieder, wel of niet lenen, het al dan niet registreren als orgaandonor... Het is lastig om goede keuzes voor jezelf te maken.

En het idee dat anderen ons een keuze opleggen of zelfs maar aanbevelen geeft ons al de kriebels. Maar nudges helpen, die kleine zetjes in de gewenste richting, en soms zijn ze zelfs echt noodzakelijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor ouders en docenten die kinderen op het goede spoor willen zetten, maar ook voor de overheid die verantwoorde keuzes wil stimuleren. Nudging pleit voor een middenweg tussen betutteling en totale keuzevrijheid, en biedt een uitweg uit de alom aanwezige keuzestress.

De psychologische principes van kiezen en beslissen

‘We laten zien hoe nudges werken en op welke manier ze kunnen worden toegepast in overheidsbeleid, in publieke en private organisaties, en in ons eigen leven,’ schrijven De Ridder en Tummers. ‘We laten ook zien hoe subtiele duwtjes kunnen helpen bij de vele keuzes die we elke dag moeten maken en waarvan heel wat mensen keuzestress krijgen – van dagelijkse keuzes als of we nu wel of niet vanavond gaan sporten, tot vergaande beslissingen om je al dan niet te registreren als orgaandonor.’

De auteurs bouwen hierbij voort op het bekende boek Nudge van econoom Richard Thaler en jurist Cass Sunstein uit 2008. Thaler en Sunstein pleitten ervoor om nudges te gebruiken in overheidsbeleid. Hun inzichten hebben ertoe bijgedragen dat nudges tegenwoordig in veel landen de leidraad zijn voor beleid waarbij de keuzes die mensen maken een belangrijke rol spelen.

De Ridder en Tummers gaan dieper in op de psychologische principes van kiezen en beslissen, het draagvlak voor nudges in de maatschappij, en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van nudges. Daarmee bieden zij een waardevolle toevoeging aan de almaar uitdijende literatuur over nudging.

Denise de Ridder is hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht. Lars Tummers is hoogleraar bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en tevens lid van de Utrecht Young Academy.

Denise de Ridder en Lars Tummers, Nudging, makkelijke oplossingen voor moeilijke keuzes. Prometheus, Amsterdam (2019). Paperback, 192 pagina's. Prijs: € 19,99.