Menacing Tides: Security, Piracy and Empire in the Nineteenth-Century Mediterranean
Erik de Lange
In zijn eerste monografie, Menacing Tides: Security, Piracy and Empire in the Nineteenth-Century Mediterranean, belicht Erik de Lange de cruciale rol van veiligheid binnen de negentiende-eeuwse internationale betrekkingen. Hij laat zien hoe een Europese samenwerking tegen gemeenschappelijke vijanden het Middellandse Zeegebied herschiep en leidde tot een nieuwe vorm van collectief imperialisme.
Europees imperialistisch expansionisme
Nieuwe ideeën over veiligheid betekenden het einde van de piraterij in de Middellandse Zee in de negentiende eeuw. Toen Europese staten hun militaire conflicten beëindigden, richtten ze hun aandacht op de ‘piratennesten’ in Algiers, Tunis en Tripoli. Marinecommandanten, diplomaten, koopliedenlobby’s en activisten werkten voor het eerst samen tegen deze gedeelde dreiging en installeerden een nieuwe orde van veiligheid op zee.
Aan de hand van Europese en Ottomaanse archiefstukken - van diplomatieke correspondentie en marinedagboeken tot liederen, gedichten en pamfletten - onderzoekt De Lange hoe veiligheid in de negentiende eeuw werd gebruikt om de bestrijding van piraterij te legitimeren. Deze onderdrukking bracht Europees imperialistisch expansionisme en koloniale heerschappij naar Noord-Afrika.