Literaturdidaktik im Sprachenunterricht

Ewout van der Knaap

Omslag van het boek ‘Literaturdidaktik im Sprachenunterricht’ (2023) van Ewout van der Knaap

Zojuist verscheen het boek ‘Literaturdidaktik im Sprachenunterricht’ van Ewout van der Knaap (Literatuur en educatie). Het boek is een bewerking van ‘Literatuur en film in het vreemdetalenonderwijs’, dat in 2019 bij uitgeverij Coutinho verscheen en bijzonder goed werd ontvangen.

Talenonderwijs

‘Literaturdidaktik im Sprachenunterricht’ is aangepast aan het Duitse onderwijssysteem en bepleit net als de Nederlandse versie goede afstemming tussen de talen om literatuur goed in te kunnen bedden.

Aan de hand van praktische voorbeelden laat Van der Knaap zien hoe literatuur en andere fictievormen ingezet kunnen worden in het talenonderwijs in het voortgezet onderwijs, al vanaf de onderbouw. Het boek helpt (aankomende) leraren om rijke, afwisselende, uitdagende lessen te ontwerpen met de inzet van literatuur en film.

Thema’s in het boek

De hoofdstukken bespreken de visies op literatuuronderwijs, hoe je tekstkeuze aansluit bij de literaire ontwikkeling van leerlingen, mogelijkheden om taalvaardigheidsdoelen aan literatuur te koppelen, het werken met interculturele benaderingen, het benutten van film voor fictieonderwijs en hoe literatuurgeschiedenis en het begrippenapparaat in het talenonderwijs kunnen worden ingepast.