Jubileumboek Savannah Bay

Geschiedenis van een bijzondere boekwinkel, 1975-2019

Op 6 november, tijdens een verhalenavond ter ere van het vijfendertigjarig jubileum van boekhandel Savannah Bay, verscheen het jubileumboek Savannah Bay. Geschiedenis van een bijzondere boekwinkel, 1975-2019door dr. Marijke Huisman (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) met medewerking van een toegewijd team van jonge onderzoekers, bestaande uit Suzanne Balm, Suzanne van der Beek, Timo Houtekamer, Onessa Novak en Lex van Rens.

Savannah Bay ontstond uit de eerste vrouwenboekhandel van Nederland, die in 1975 haar deuren opende. Sinds die tijd is er veel veranderd, zowel in het feminisme als in de literatuur en de omgeving van Utrecht. Die constante golven van verandering hebben de winkel het vaak moeilijk gemaakt, maar ook veel gebracht. Als ‘social space’ creëert Savannah Bay ruimte voor mensen en verhalen die onze kijk op de samenleving willen veranderen: haar geschiedenis laat zien hoe ze Utrecht tot een meer inclusieve en diverse stad heeft getransformeerd.

In Savannah Bay. Geschiedenis van een bijzondere boekwinkel, 1975-2019 brengen de schrijvers ze veelzijdige geschiedenis van een idealistische winkel tot leven. Het boek werpt een nieuw licht op de ontwikkeling van feminisme en literatuur, met speciale aandacht voor intersectionaliteit. Uit een combinatie van verschillende perspectieven blijkt dat Savannah Bay zich (soms noodgewongen) heeft aangepast, maar nooit haar missie uit het oog is verloren. Het geschiedkundig overzicht wordt verlevendigd door persoonlijke verhalen van vrijwilligers en anderen die de winkel een warm hart toedragen. Met historisch tekst- en beeldmateriaal vertelt dit boek het verhaal van Savannah Bay: een unieke plek die altijd meer dan alleen een boekwinkel was.

 

  • Titel: Savannah Bay. Geschiedenis van een bijzondere boekwinkel, 1975-2019
  • Auteurs: Marijke Huisman m.m.v. Suzanne Balm, Suzanne van der Beek, Timo Houtekamer, Onessa Novak en Lex van Rens
  • Uitgever: Savannah Bay
  • ISBN: 9789090318257