Jews, Liberalism, Antisemitism. A Global History

Deze maand publiceerde Palgrave Macmillan het boek Jews, Liberalism, Antisemitism. A Global HistoryDr. Ozan Ozavci (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) droeg een hoofdstuk bij over de Russische schrijver Vladimir Jabotinsky.

Dr H. Ozan Özavcı
Dr. Ozan Ozavci

Joden, liberalisme en antisemitisme

In het verleden hebben historici de relatie tussen Joden, liberalisme en antisemitisme vooral begrepen als een Europees verhaal. Dit boek biedt een ander perspectief door middel van een globale aanpak. In individuele essays wordt onderzocht hoe liberalisme, burgerschap, nationaliteit, geslacht, religie en ras functioneerden in de Europese Joodse kerngebieden, in de mediterrane periferie van Spanje en het Ottomaanse rijk, en in de Noord-Amerikaanse Atlantische wereld. 

Vladimir Jabotinsky

Het hoofdstuk van Ozavci gaat in op de spanningen tussen antisemitisme en wat hij 'andere liberalismen' noemt die in een niet-westerse context ontstonden. Ozavci legt dit uit aan de hand van het twee jaar durende verblijf in Istanboel van Vladimir Jabotinsky, de Russische schrijver en een vooraanstaand lid van de zionistische beweging, in de directe nasleep van de revolutie van de Jonge Turken in 1908.

  • Titel: Jews, Liberalism, Antisemitism. A Global History
  • Redacteuren: Abigail Green en Simon Levis Sullam
  • Uitgever: Palgrave Macmillan
  • ISBN: 9783030482404