17 oktober 2019

History of the Body

Deze maand is bij Red Globe Press het boek History of the Body van dr. Willemijn Ruberg verschenen. Het boek introduceert de lezer in het begrip 'het lichaam' in onze cultuurgeschiedenis.

Dr. Willemijn Ruberg. Foto: Ed van Rijswijk
Dr Willemijn Ruberg

Het lichaam neemt een centrale plaats in in onze cultuurgeschiedenis, onder andere door historici die consequent thema's als de geschiedenis van ziekte, handicap, schoonheid en seksualiteit onderzoeken. Dit boek biedt een duidelijke inleiding tot de geschiedenis van het lichaam en introduceert een breed scala aan conceptuele benaderingen van het veld. Het schetst het onderwerp van lichaamsgeschiedenis en de oorsprong ervan in culturele geschiedenis en gendergeschiedenis, waarbij het zich onderscheidt van verwante disciplines. Met een schat aan voorbeelden uit de historische geschiedschrijving verkent het allerlei thema's, waaronder racisme, anorexia, gender en seksualiteit, psychoanalyse en agency.

Met verdere uitleg van sleutelbegrippen is deze brede maar toegankelijke tekst het eerste inleidende boek dat dit levendige veld vanuit een theoretisch perspectief benadert. Het is ideaal voor studenten van geschiedschrijving, medische geschiedenis of de geschiedenis van het lichaam.

Willemijn Ruberg is Associate Professor Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze heeft gepubliceerd over de geschiedenis van het lichaam, emotie, gender, kennis en forensische geneeskunde. Momenteel leidt zij het onderzoeksproject 'Forensische Cultuur: A Comparative Analysis of Forensic Practices in Europe, 1930-2000', gefinancierd door een European Research Commission Consolidator Grant (2018-2023).

• Titel: History of the Body
  • Auteur: Willemijn Ruberg