Geen verhoogd risico gevonden op sterfte aan Parkinson door luchtverontreiniging
Wetenschappers hebben een Nederlands cohort van ruim tien miljoen mensen gevolgd, om te onderzoeken of mensen die langdurig worden blootgesteld aan luchtverontreiniging, een hoger risico hebben op sterfte aan aandoeningen aan het zenuwstelsel. De studie, die werd geleid door wetenschappers van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht, vond geen verband tussen blootstelling aan luchtverontreiniging en een verhoogd risico op sterfte aan Parkinson.
Tussen 1990 en 2016 is het aantal mensen met een aandoening aan het zenuwstelsel wereldwijd aanzienlijk toegenomen. In eerdere studies is een mogelijke relatie tussen langdurige bloostelling aan luchtverontreiniging en sterfte aan aandoeningen aan het zenuwstelsel naar voren gebracht. Omdat de uitkomsten van deze onderzoeken tegenstrijdig bleken, hebben de Utrechtse wetenschappers op basis van cohortonderzoek langdurig vervolgonderzoek gedaan.
Met behulp van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is een cohort van ruim tien miljoen mensen, in de leeftijd van 30 jaar en ouder, opgezet. De onderzoekers keken naar sterfgevallen als gevolg van dementie (en specifiek Alzheimer), ALS, MS en Parkinson. Het cohort is gedurende een langere periode, van januari 2013 tot en met december 2019, gevolgd. Met behulp van verschillende onderzoeksmodellen is gekeken naar de blootstelling aan (ultra)fijnstof, stikstofdioxide en roet in de woonomgeving.
De wetenschappers concluderen dat er vervolgonderzoek nodig is om te kijken naar de relatie tussen dementie en langdurige blootstelling aan met name stikstofdioxide, maar ook fijnstof. Er is geen relatie vastgesteld voor Parkinson en MS.