Freedom: An Unruly History

Boek Freedom. An unruly history

We hebben de neiging om vrijheid te zien als iets dat het best beschermd kan worden door de grenzen van de legitieme staatsactiviteit zorgvuldig af te bakenen. Maar wie heeft dit begrip van vrijheid bedacht, en met welk doel? In haar nieuwe boek Freedom: An Unruly History geeft prof. dr. Annelien de Dijn (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) antwoord op deze vragen.

Prof. dr. Annelien de Dijn. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Annelien de Dijn. Foto: Ed van Rijswijk

Een democratische opvatting van vrijheid

Eeuwenlang associeerden mensen in het Westen vrijheid niet met het alleen gelaten worden door de staat, maar met de mogelijkheid om controle uit te oefenen over de manier waarop ze werden bestuurd. Ze hadden een 'democratische opvatting' van vrijheid. De meest gehoorde opvatting van vrijheid vandaag de dag is een bewuste en enorme breuk met die ideeën.

Vijanden van de democratie

Het begrijpen van de lange geschiedenis van het denken over vrijheid laat zien hoe nieuw ons huidige perspectief eigenlijk is. Sterker nog, dit perspectief is niet uitgevonden door de revolutionairen van de zeventiende en achttiende eeuw die onze moderne democratieën creëerden, maar door hun critici en tegenstanders.

 

  • Titel: Freedom: An Unruly History
  • Auteur: Annelien de Dijn
  • Uitgever: Harvard University Press
  • ISBN: 9780674988330