Eindrapport Weten wat werkt: samen werken aan een betere bijstand
Wat is de beste manier om mensen met een bijstandsuitkering te begeleiden richting participatie of betaald werk? Om deze vraag te beantwoorden heeft een groep Utrechtse wetenschappers in opdracht van de gemeente Utrecht het onderzoek Weten wat werkt uitgevoerd. Voor het onderzoek zijn 787 bijstandsgerechtigden in Utrecht (Zeist) willekeurig ingedeeld in vier verschillende experimentgroepen (randomised controlled trial). Elke groep heeft zestien maanden lang een andere behandeling ontvangen. Eén groep ging ’Met extra hulp in actie’, één groep ging ‘Zelf in actie’ en één groep (‘Werken loont’) mocht langer en meer bijverdiensten houden naast de uitkering. In de vierde groep, de controlegroep, veranderde niks.
Om de onderzoeksvraag te beantwoorden hebben de onderzoekers gekeken naar effecten met betrekking tot arbeidsparticipatie, sociale participatie, gezondheid en welbevinden, klanttevredenheid en de financiële situatie.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Stephanie Rosenkranz, Loek Groot, Timo Verlaat en Mark Sanders, allen verbonden aan de Utrecht University School of Economics (U.S.E.).
Het eindrapport en gerelateerde informatie is beschikbaar als pdf en vanaf deze pagina te downloaden.
Eindrapport
- Eindrapport onderzoek Weten wat werkt
- Samenvatting rapport in het Engels
- Samenvatting rapport in het Duits
Online bijlagen rapport
- Masterscriptie Anne Kool: Blij in de bijstand
- Masterscriptie Myrthe Jansen: De nieuwe werkwijze van de werkmatchers: is dit een match?
- Vragenlijsten in Nederlands en Engels
- Communicatiemateriaal
- Menukaart groep Met extra hulp in actie
Andere relevante documenten