17 oktober 2019

Cultures, Citizenship and Human Rights

Op 28 november publiceert Routledge Cultures, Citizenship and Human Rights door prof. dr. Rosemarie Buikema (Genderstudies), prof. dr. Antoine Buyse (Recht, Economie, Bestuur en Organisatie) en prof. dr. Antonius Robben (Sociale Wetenschappen). In dit boek geven gecombineerde analytische inspanningen op het gebied van mensenrechten, conflictstudies, antropologie, geschiedenis, mediastudies, genderstudies, en kritische rassen- en postkoloniale studies een goed inzicht in de discursieve en visuele processen achter migratie en uitingen van betrokkenheid en burgerschap.

Meer inzicht in de samenkomst, maar ook in de spanningen tussen de culturele en juridische grondslagen van burgerschap, is van cruciaal belang gebleken voor het begrijpen van samenlevingen in het verleden en het heden, specifiek om processen van inclusie en uitsluiting te evalueren. Burgerschap is meer dan een verzameling rechten en voorrechten van de individuele leden van een staat: het omvat culturele en historische interpretaties, juridische betwisting en regulering en een actieve betrokkenheid bij nationale, regionale en lokale staats- en andere instellingen over de grenzen van deze (impliciet op gender en ethniciteit gebaseerde) rechten en privileges.

Het benadrukken en beoordelen van de transformaties van wat burgerschap vandaag de dag betekent is van cruciaal belang voor de toekomst van Europa, dat zowel als idee als als praktisch project voor uitdagingen staat die variëren van een legitimiteitscrisis tot de problemen die massale migratie met zich meebrengt. Veel van de kwesties die in dit boek aan de orde komen, spelen echter ook in andere delen van de wereld, zoals blijkt uit verschillende hoofdstukken.